Ajakirjanike kaitsmise komitee CPJ esialgsetel andmetel hukkus Filipiinidel 32 ajakirjanikku, neist 31 tapeti novembris toimunud veresaunas, vahendas Reuters. Lisaks hukkus Filipiinidel kaks ajakirjanikke sõidutanud autojuhti, keda osad allikad on ka ajakirjanike hulka arvanud.
"Filipiinide mõrvad on šokeerivad, aga pikaajalises perspektiivis sugugi mitte üllatavad," tõdes CPJ Aasia programmi koordinaator Bob Dietz. "Valitsus on lubanud ajakirjanike kallal karistamatult vägivallatseda, enamik sellest on poliitiliselt motiveeritud ja saanud kultuuri osaks."
Somaalia jäi üheksa hukkunud ajakirjanikuga teisele kohale. Aastaid ajakirjanike surmadega esirinnas olnud Iraak jäi tänavu kolmandale kohale, kuna seal hukkus neli ajakirjanikku.
Pakistanis tapeti neli, Venemaal kolm, Sri Lankal ja Mehhikos kaks ajakirjanikku.
"See on olnud maailma meediale pretsedenditu hävinguaasta, aga vägivald kinnitab ka pikaajalist trendi," selgitas CPJ juht Joel Simon.
Kui kaks ajakirjanikku välja arvata, siis ülejäänud töötasid kohalikus meedias. Kolm neljandikku hukkunutest tapeti tööga seotud motiividel, üksteist ajakirjanikku sattus tulevahetuse keskele, seitse suri meeleavalduse käigus.
Komitee hinnangul hukkus eelmisel aastal 42 ja 2007. aastal 67 ajakirjanikku.