USA teadlased leidsid tähe 61 Virginis ümbrusest vähemalt kolm planeeti, millest väiksem on viis korda suurema massiga kui Maa ja teeb täistiiru ümber tähe nelja päevaga, vahendas BBC. Täht 61 Virginis asub Päikesest vaid 27,8 valgusaasta kaugusel ehk Galaktika mõõtmeid arvestades paikneb see Päikesesüsteemile üsna lähedal.
Avastuse muudab tähelepanuväärsemaks ka see, et 61 Virginis on Päikese sarnane täht, mille spektritüüp on G5V (Päikesel G2V) ning seda on soodsate ilmastikutingimuste korral võimalik isegi palja silmaga näha.
USA astronoomid avastasid planeete ka Vaala tähtkujus asuva tähe HD 1461 ümber, mis asub Päikesest 76 valgusaasta kaugusel. Nad tuvastasid tähe ümber planeedi, mille mass võrdub 7,5 Maa omaga. Teadlased on veendunud, et selle tähe juures võib olla veel kaks planeeti, kuid nende massi polnud neil võimalik välja selgitada.
Paul Butler’i uurimisrühm Carnegie instituudist ja Steven Vogt’i uurimisrühm California ülikoolist täheldasid tähtede liikumist uurides kerget võnkumist, mida nad selgitasid planeetide tiirlemisega.
Leitud planeedid asuvad oma tähtedele liiga lähedal, et seal võiks eksisteerida elu või leiduda vedelas olekus vett. Teadlased eeldavad siiski, et nende avastus on samm lähemale Maa-sarnaste planeetide leidmisele Päikese naabruskonnas asuvate tähtede juurest.