Florida rannal etendus teisipäeval justkui tõsieluline põnevusfilm, kui kuus Kuubalt üle mere tulnud põgenikku püüdsid pääsemist tõotavale USA pinnale jõuda.

Televaatajad nägid otseülekandes merest maa poole rabelevaid kuubalasi, kes olid suutnud ületada paadiga ligi 160 kilomeetrit, mis eraldavad kommunistliku valitsuse all olevat Kuubat Floridast.

Iga hinnaga maale

USA rannavalve avastas põgenikud ehk ühtlasi illegaalselt Ühendriikidesse tungijad alles viimasel hetkel Miami lähedal, mil nad olid jõudnud juba mõnesaja meetrini rannikust. Nad hüppasid välja paadist, mis seejärel ümber läks, ning püüdsid meeleheitlikult kaldale ujuda. Sama innukalt püüdsid rannavalvurid sissetungijaid tagasi lüüa, piirates neid suurte mootorpaatidega, tulistades neid veekahuritest ning väidetavalt ka pipragaasiga. Neli inimest kuuest suudeti vees vahistada, kaks jõudsid kaldale.

Põgenike sihiks oligi iga hinnaga maapinnale jõuda, sest vastavalt USA seadustele saavad nad siis jääda Ühendriikidesse ning taotleda tööluba ja ka kodakondsust. Veel vees – kasvõi meetri kaugusel kuivast maast – kinni nabitud Kuuba põgenikud aga osutuvad illegaalseteks immigrantideks, kes tavaliselt oma kodumaale tagasi saadetakse.

Kuigi Kuuba põgenike säärased üle mere Floridasse jõudmised pole kuigivõrd haruldased, vapustas rannavalvurite kasutatud vägivald suurt hulka ameeriklasi ning ajas vihale eksiilkuubalaste kogukonna. Ka mitmed kohalikud ametnikud, sealhulgas Miami linnapea, nimetasid rannavalve käitumist sissetungijate püüdmisel brutaalseks ja õigustamatuks.

Pealtvaatajad marus

Kui üks ja veidi hiljem ka teine kuubalane jõudis kuivale pinnale, tormas randa kogunenud rahvahulk nende juurde, sõimates vägivallatsedes oma tööd teinud rannavalvureid. "See ei mahu mulle pähe. Ma mäletan, kuidas inimesed püüdsid üle Berliini müüri pääseda ja nüüd meie siin tegutseme samamoodi kui Gestaapo või Stasi," rääkis üks pealtnägija kohalikule telejaamale.