FBI-l on parajasti käsil uurimine Trumpi meeskonna ning Kremli ametnike vaheliste seoste ning valimiskampaania õiguspärasuse üle. Enda tegevust uuriva ameti juhi vabastamine on vallandanud USA-s Trumpi suhtes kriitikalaviini ja analüütikud võrdlevad praegust olukorda omaaegse Watergate skandaaliga, mis viis lõpuks president Nixoni ametist lahkumiseni. Comey vallandamist on juba jõudnud kritiseerida ka mõjukas vabariiklasest senaator John McCain.

Sessionsi kiri Trumpile:

„Peaprokurörina olen ma pühendunud kõrgele distsipliini, aususe ja seaduste ülimuslikkuse tasemele justiitsministeeriumis – institutsioonis, mida ma sügavalt austan. Oma hinnangu alusel ja põhjustel, mida väljendas peaprokuröri asetäitja lisatud memorandumis, olen ma teinud järelduse, et FBI juhtimises on vaja uut algust. On oluline, et see justiitsministeerium kinnitaks selgelt oma kindlaks jäämist pikaajalistele põhimõtetele, mis tagavad föderaaljuurdluste ja -süüdistuste aususe ja õigluse. FBI direktor peab olema keegi, kes järgib truult justiitsministeeriumi reegleid ja põhimõtteid ning kes on õige eeskuju meie õiguskaitseorganite ametnikele ja teistele ministeeriumis. Seetõttu pean ma soovitama, et te vabastaksite direktor James B. Comey Jr ning määraksite FBI suurepäraseid mehi ja naisi juhtima kogenud ja kvalifitseeritud isiku.“

Trumpi kiri Comeyle:

„Ma olen saanud lisatud kirjad Ühendriikide peaprokurörilt ja peaprokuröri asetäitjalt, milles soovitatakse teie vallandamist Föderaalse Juurdlusbüroo direktori ametist. Ma olen nende soovituse vastu võtnud ning seega on töösuhe teiega lõpetatud ja te olete ametist vabastatud, jõustub kohe.

Kuigi ma hindan kõrgelt, et te informeerisite mind kolmel erineval korral, et ma ei ole uurimise all, olen ma sellest hoolimata samal arvamusel justiitsministeeriumi hinnanguga, et te ei ole võimeline bürood efektiivselt juhtima.

On oluline, et me leiaksime FBI-le uue juhi, kes taastaks avalikkuse usalduse ja kindluse selle elutähtsas õiguskaitsemissioonis.

Ma soovin teile suurimat edu teie tulevastes ettevõtmistes.“