Ameti sõnul pole peale põhjalikku olemasoleva informatsiooni uurimist avastatud väiksematki ohtu, mis võiks tekkida mainitud kariloomade kloonide tarbimisest, kirjutab CNN. Kehtestatud standarditele vastav kloonitud loomade liha ning piim ei eristu sugulisel teel paljunevate loomade produktidest.


Toidu ja ravimiameti sõnul tuleb kloonitud lammastelt pärinevate saaduste tarbmise heakskiitmiseks koguda veel informatsiooni. Lisaks püsib kerge oht inimese tervisele kloonitud noore lehma saadustes.

Kariloomade kloonimine võib osutuda populaarseks, sest paremate piimaandjate ning lihaloomade paljundamisega saadaks rohkem nii kvaliteetset liha kui piima. Hetkel on USAs vaid 600 kloonitud looma kellest 570 on lehmad.

Ekspertide sõnul ei jõua siiski lähiaastatel kloonitud loomade saadused poodidesse, sest protseduur on kallis ning tekitab inimestes endiselt kahtlusi. Ühe lehma kloonimine maksab 15 000 – 20 000 dollarit ehk kuni 200 000 Eesti krooni. Pigem hakatakse kasutama kloonitud loomade järeltulijaid.

Kriitikute sõnul on neli aastat kestnud uurimise põhjal tehtud järeldused saadud liiga lühikese aja jooksul, juhul kui kloonitud loomade saadused on juba tarbimises ning siiski avastatakse nende ohtlikus inimese tervisele ei saa protsessi enam nii lihtsalt peatada.

Tekkinud on ka küsimus, kas kloonitud loomade saadusi peaks eraldi märgistama, kuid seda on raske teha, sest sugulisel teel ning kloonimise tulemusel saadud loomadelt pärinev liha ja piim ei erine mitte millegi poolest. Lisaks kardavad tootjad, et kui inimesed ei tea toodangu päritolu, väheneb piimasaaduste ning liha tarbimise hulk.