Meeleheites on ainuüksi tänavu pöördunud 137 oma väljaastumissoovile kirikult eitava vastuse saanud inimest Hispaania andmekaitse agentuuri poole ja leidnud sealt toetust: kirik on vastavalt seadusele kohustatud kustutama oma registritest nende andmed, kes seda taotlevad.

Kuid Valencia ja Madridi piiskopkond on agentuuri otsused kaevanud edasi riigikohtusse. Ülejäänud piiskopkonnad, kus väljaastumissoov küll rahuldatakse, keelduvad aga rahastamisel olulisi isikuandmeid kustutamast.

Valencia Ühinenud Vasakpartei saadiku Isaura Navarro juhtum on eriti kõnekas. Ta esitas Valencia piiskopkonnale kirikust väljaastumise avalduse juba kolm aastat tagasi, ent pole siiani vastust saanud.

Usumeeste otsustusvõimetust nähes palus ta end pattude eest kirikuvande alla panna ja taotles sellele loomulikult järgnevat kirikust väljaheitmist, kuid tulemusteta. Parlamendiliikmena valmistas ta ette seadusemuudatuse, mis tagaks kõikidele kodanikele valutu ja kiire ükskõik mis religioonist väljaastumise võimaluse. Hispaania parlament lükkas aga tema eelnõu tagasi.

Ja ka kirik ei anna alla – usust taganejale saadetakse kiri, kus avaldatakse kahetsust sellise otsuse üle ning antakse Issandale edasi palve, et ta oma lambukest valgustaks ja tagasi õigele teele juhiks.