St. Andrewsi ülikooli teadlaste uuringust selgus, et Aafrika elevandid hakkavad kartma, kui nad tunnevad masai hõimu meeste kantud riiete lõhna, vahendab BBC.

Masai mehed mehed nimelt demonstreerivad sageli oma mehisust elevante odadega rünnates.

Elevandid ei seostanud masai mehi mitte üksnes nende lõhna, vaid ka riiete värviga. Masai rahvarõivad on ohtra punase värviga ja katses osalenud paksunahalisd reageerisid seda värvi rõivastele agressiivselt.

Kontrolliks näidati elevantidele ka põlluharimisega tegeleva rahumeelse kamba hõimu rahvarõivaid. Neile reageerisid suured loomad palju rahulikumalt. 

„See on tegelikult esimene kord, kui on katseliselt tõestatud, et loom suudab võimaliku kiskjaliigi alamliikidesse jagada nii väikeste tunnuste põhjal,” selgitasid uuringu autorid dr Lucy Bates ja prof Richard Byrne.

Teadlased näitasid elevantidele kõigepealt puhtaid punast värvi riideid ja seejärel sama värvi rõivaid, mida masai hõimu mehed olid viis päeva seljas kandnud.

Katsest selgus, et masai-meeste lõhnaga riiete peale kõndisid elevandid minema oluliselt kiiremini kui puhaste riiete nägemise peale.

Lõhna suhtes selgust saadud, hakati katsetama ainult värviga. Selgus, et elevandid tõesti reageerisid punaste masai riiete peale, kuid ei kartnud valget värvi kamba hõimu riideid.

Elevantide jaoks on lõhn siiski värvist olulisem. „Kui oli natukegi masai lõhna tunda, siis tundus hirmu- ja põgenemisreaktsioon kõige muu üle domineerivat,” selgitas dr Bates.