Briti ja USA teadlased avastasid, et kogu maailma inimeste elusid iseloomustab samasugune U-kujuline mure-ja rõõmukõver, vahendab Reuters.

Elu alguses on inimene õnnelik, kuid hakkab järjest õnnetumaks muutuma. Madalseis saabub elu keskpaigas, umbes 40-ndates eluaastates. Edasi läheb jälle paremaks ja elu lõpus, vanaduspõlves, on inimesed sama õnnelikud kui lapsepõlves.

Teadlased uurisid inimeste depressiooni, ängistuse taseme ja üldise vaimse tervise andmeid. Uuringus osales 2 miljonit inimest 80 riigist.

„Kogu maailma inimesed liiguvad märkimisväärselt regulaarsel moel läbi kogu oma elu mööda õnne ja vaimse tervise U-d,” kommenteeris üks uuringu juhtidest Andrew Oswald Suurbritannia Warwicki ülikoolist. 

Depressiooni langemise tõenäosus kasvab koos vanusega ja kõige levinum vanus depressiooni langemiseks on neljakümnendad eluaastad.

„See (depressioon – toim.) juhtub nii meeste kui naistega, nii abielus kui vallalistega, rikaste ja vaestega, lapsevanematega ja lastetutega. Keegi ei tea, miks me sellist järjepidevust näeme,” kommenteeris Oswald.

Teadlaste hinnangul on võimalik, et 40-ndate depressioon on seotud sellega, et inimesed mõistavad, et ei jõua enam teostada paljusid oma eesmärke.

Teine põhjus võib olla selles, selles vanuses näevad inimesed juba endaga samaeealisi inimesi suremas ja seega hakkavad rohkem oma elu üle mõtlema.

Hea uudis kogu selle masenduse juures on see, et kui 40-ndad on üle elatud, siis 70-ndatel eluaastatel (kui tervis on korras), siis on inimene sama õnnelik kui 20-aastaselt. Madalseisust välja tulemine algab juba 50-ndatel eluaastatel.