Keskkonnakaitsjate hinnangul tapetakse aastas keskmiselt 100 miljonit haid, mistõttu maailma haipopulatsiooni ähvardab väljasuremine, kui lähiajal midagi selle vältimiseks ette ei võeta, vahendas BBC.
"Palau on tunnustanud, kui olulised on haid merelise keskkonna seisundi jaoks ja nad otsustasid toimida nii, nagu pole teinud üksi riik, kuulutades kogu eksklusiivse majandusvööndi haide varjupaigaks," märkis haide päästmisega tegelev keskkonnaaktivist Matt Rand. "Nad on maailmas haide kaitsmisel juhtival kohal."
Haide kaitseala hõlmab 600 000 ruutkilomeetrit ehk see on veidi suurem kui Prantsusmaa maismaaterritoorium.
Palau president Johnson Toribong teeb täna ÜRO peaassambleel üleskutse, millel nõuab haiuimede nülgimise lõpetamist elusatelt kaladelt, kes visatakse seejärel vette tagasi. Haiuimi peetakse Aasia riikide restoranides delikatessiks.
"Neid loomi tapetakse ja neid ohustab väljasuremine, kuni me ei võta nende kaitseks midagi ette," nentis president. "Nende füüsiline ilu ja tugevus peegeldab minu arvates ookeanite heaolu seisundit."
President tõdes, et kuna haisid ähvardab väljasuremine, siis võib varjupaik neid aidata.
"Mitte kõik riigid ei pea haiuimi delikatessiks," kinnitas Toribong. "Ja me tunneme, et vajadus kaitsta haisid kaalub üles vajaduse nautida kausitäit suppi."
Paljud riigid on haide kaitseks otsustanud piirata püügimahtusid ja keelustanud uimede nülgimise elusatelt kaladelt. India ookeanis asuvad Maldiivid on samasuguse varjupaiga rajanud aga vaaladele.
Keskkonnaaktivistide hinnangul elutseb Palau vetes 130 ohustatud hailiiki. Kogu maailma hailiikidest on väljasuremisohus 21 protsenti ja 18 protsenti liike ohustab sellesse kategooriasse sattumine. 35 protsendi hailiikide osas ei oska teadlased ega keskkonnakaitsjad otsustada, millisesse kategooriasse neid tuleks lahterdada.