Praegu paistab siiski, et kõnelused erakondadega venivad esialgu arvatust tunduvalt pikemaks. Täna seisavad riigipeal ees kaalukad läbirääkimised paremtsentristide liidri Silvio Berlusconi partei Forza Italiaga. Seejärel kohtub Napolitano suurima vasaktsentristliku jõu, Karikakrapartei ja vasakdemokraatide ühinemisel mullu kevadel loodud Demokraatliku Parteiga. Kõige lõpuks peab riigipea nõu endiste presidentide Francesco Cossiga, Oscar Luigi Scalfaro ja Carlo Azeglio Ciampiga.

Vaatlejate hinnangul ja arvamusküsitluste tulemuste järgi saaks ennetähtaegsetel valimistel taas võimule Berlusconi parempoolne blokk. Nii pole kahtlustki, et 71-aastane meediamogul ja Itaalia rikkaim mees Silvio Berlusconi nõuab presidendilt põikpäiselt kohe uusi valimisi.

Paremvalitsus tulekul

Sama meelt on ka Berlusconi peamised liitlased, endisest fašistlikust parteist välja kasvanud Rahvusallianss ning Euroopa Liidu ja immigrantide vastane Põhja Liiga. Paremjõududest pooldab vahevalitsust vaid kristlike demokraatide juht Pier Ferdinando Casini.

Berlusconi pressiesindaja Paolo Bonaiuti ütles nädalavahetusel ajakirjanikele, et tema leivaisal on Itaalia probleemide lahendamiseks kava juba valmis: “Astuksime edasi mõõdukalt ja arvatavasti paluks ka vasaktsentristide abi,” teatas Bonaiuti. Üks esimesi lahendust ootavaid probleeme oleks kindlasti prügikriis Napolis, kus tänavad ikka veel upuvad roiskuvatesse jäätmetesse. Berlusconi ise on lubanud valitsusjuhiks tõustes kaotada kinnisvaramaksu.

Ekskommunistist 82-aastane president sooviks aga enne üldvalimisi läbi suruda valimisreformi. Silvio Berlusconi valitsusajal 2005. aastal vastu võetud valimisseadus andis suurema mõju väikestele parteidele. Parlamendis on seetõttu praegu 39 fraktsiooni. Reformi pooldajad väidavad, et Itaalia vajab valimisseadust, mis tagaks, et tillukesed erakonnad ei saaks iga väiksemagi lahkheli korral valitsuskoalitsiooni kohe lõhki ajada. Nii läks eelmisel nädalal, kui korruptsioonisüüdistuste tõttu tagasi astunud justiitsminister tõmbas oma erakonna Romano Prodi valitsusest välja.  

Kui president otsustab vahevalitsuse kasuks, saab vaatlejate hinnangul selle juhiks parlamendi ülemkoja esimees Franco Marini. Meedias on pakutud ka tööandjate liidu mõjuvõimsa juhi Luca Cordero di Montezemolo kandidatuuri.

Juba taas peaministri toolile istumist harjutav Berlusoni ähvardas aga eile, et kui valimisi ei tule, koondab ta rahva tänavatele meelt avaldama. Itaallased on aga kogu sellest poliitilisest karnevalist väsinud ja ootavad oma esindajatelt – olgu need siis paremalt või vasakult – ennekõike stabiilsust.

Berlusconit ootab uus kohtuasi

•• Napoli uurijad teatasid äsja, et soovivad alustada ekspeaminister Berlusconi vastu juurdlust võimu kuritarvitamise asjus. Salajased telefonikõnede lindistused viitavad sellele, et Berlusconi helistas valitsusjuhina riigitelevisiooni RAI kõrgele ametnikule ja nõudis tööd viiele tuttavale näitlejannale.

•• Seni pole ükski riigi kõige mõjuvõimsama mehe vastu algatatud uurimine süüdimõistmiseni jõudnud.

•• Berlusconi on vastuseks ähvardanud, et teeb valitsusjuhiks saades ettepaneku määrata viieaastane vanglakaristus uurijatele, kes kasutavad asitõenditena salajasi telefonikõnede lindistusi, kui just pole tegu terrorismi- või maffiaprotsessiga.

•• Ajalehtede peatoimetajaid, kes lubavad avaldada ajakirjanikele lekitatud telefonikõnede üleskirjutisi, peaks Berlusconi kava kohaselt maksma kahe miljoni euro suuruse trahvi.