Kumini sõnul püsib rahvusvaheline huvi Ungari sündmuste vastu, kuid väljaanded on võtnud omaks teistsuguse vaatenurga ja on Ungari suhtes vähem kriitilised, kui nad olid veel aasta eest. Nüüd keskendutakse enam sellele, kuidas saavutati 2012. aastal soodsad muutused, märkis Kumin.

Tuleb vastakat infot

Nimetatud raportit kahtluse alla seadmata paistab aga, et Ungarist tuleb sageli vastakat infot ja Ungarile jagatakse vastakaid hinnanguid, nii et tõde võib olla kusagil vahepeal. Näiteks kaks teadet eelmisest nädalast. Esiteks sai press raporteerida, et Ungari naasis edukalt rahvusvahelisele laenuturule.

Teiseks aga tuli teade, et eelmise aasta majanduslangus osutus Ungaris oodatust veelgi suuremaks. Või siis ühest küljest n-ö kodukulude alla toomine gaasi vallas, teisalt aga mobiilikõnedele kehtestatud maks. Kusjuures mõlemas läheb Ungari pigem vastuvoolu EL-i soovituga.

Nii teatas peaminister Viktor Orbán, et Saksa energiakompanii E.ON gaasiäri Ungaris riigistatakse. Summa eest, mis väidetavalt ulatub 0,82 miljardi euroni, saadakse E.ON-i käes olevad gaasihoidlad ja lepingud gaasi tarnimiseks. Orbáni sõnul suurendatakse riigistamisega energiajulgeolekut ja alandatakse hindu tarbijale, kuna valitsus saab nii pidada otseläbirääkimisi Vene gaasi saamiseks, ilma vahendajate „korruptsioonita ja üles aetud hindadeta”. Kriitikute sõnul ongi tegemist pigem järgmise aasta valimisi silmas pidava populistliku käiguga ja tegelik hinnalangus tarbijatele on ebausutav. Agentuuri UPI teatel on selles nähtud veel üht Orbáni paremtsentristliku valitsuse sammu, tugevdamaks riigi kontrolli energiasektoris ajal, mil EL läheb pigem teises suunas, kutsudes üles turgu erakonkurentsile avama.