Paavstivalimised võivad kesta kaks-kolm päeva. Vatikani vaatlejate hinnangul kujuneb neist tõsine võitlus, sest kardinalid on selgesti jaotunud uuendusmeelseteks ning vanameelseteks konservatiivideks.

Konklaavile eelnenud missat, millel kardinalid palusid alanud paavstivalimisteks taevalikku inspiratsiooni, juhtis eile hommikul üks valimiste peasoosikuid, 78-aastane mõjukas saksa kardinal Joseph Ratzinger, kes manitses teisi kardinale viimastele moevooludele ja tänapäeva mõjudele mitte järele andma ning kaitsma Vatikani igipõlist õpetust.

“Me liigume relativismi diktatuuri suunas, mis ei pea ühtki asja kindlalt määratuks, vaid väärtustab kõrgeimalt omaenese egot ja oma ihasid,” ütles Ratzinger eilsel missal Peetri kirikus. Ratzinger on öelnud, et tema suurimaks mureks on usu kokkuvarisemine Euroopas.

Kuigi ajakirjandus peab just Ratzingeri üheks tugevamaks paavstikandidaadiks, arvavad Vatikani vaatlejad siiski, et tema liialt vanamoodsad vaated võivad talle paavstitroonile pürgimisel takistuseks kujuneda.

Juba eile lõuna paiku hakkasid palverändurid kogunema Püha Peetri väljaku vasakusse serva, kuhu paistab Sixtuse kabeli peenike korsten. Sellele korstnale on pööratud kogu maailma silmad, mis ootavad, et sealt tõuseks kellahelina saatel uue paavsti valimist tähistav valge suits ja katoliiklik maailm kuuleks Paavstipalee rõdult hüüet: Habemus Papam – meil on paavst!