Examiner.com pani kokku nimekirja 60 valest, mis Venemaal on Ukrainas toimuva kohta levinud. Mõned näites Eesti Päevalehe valikul:

1. Näiteks püüti jätta muljet, et Ukraina sõjavägi on Donetski põlema süüdanud, lisades selleks fotole linnast mõned leegid ning suitsupilved.

2. Mehhikos asuvas Ciudad Juarezis jäädvustati foto surnukuurist pärast suurt narkosõda. Venemaal esitleti fotot kui jäädvustust Slovjanski surnukuurist, kus väideti olevat hukkunud Ukraina sõjaväelased.

3. Mitmed vene meediakanalid on levitanud fotot sellest, kuidas Ukraina sõjaväe kindral põlvitab maikuus endise USA suursaadiku ees. Vene meedia sõnul näitas see Ukraina sõjaväe alistumist USA-le. Tegelikult on foto tehtud 2013. aasta juunis kasakate traditsioonidest jutustavalt teatrietendusel.

4. Väidetav foto põlevast tankist sel aastal Donbassis: tegelikult pärines see aga 2011. aastast ning on tehtud Elevandiluurannikul.

5. Meedias levis üsna jõhker foto väidetavast Ukraina Rahvuskaardi sõdurist, kes hukkunud vastaseid sööb. Tegelikult pärines see aga ühelt veebilehelt, kus demonstreeriti märulifilmides kasutatavaid eriefekte ning grimmi.

6. Vene telekanali NTV sõnul vallandati vene keele professor ametikohalt, sest keeldus andmast loengut ukraina keelest. Tegelikult oli tegemist aga väliskirjanduse õppejõuga, kes ise lahkus tööl 2013. aasta novembris.

7. Aafrikas tehtud fotot ÜRO helikopterist kasutas vene meedia väitmaks, et Donetski kohal lendasid ukrainlaste poolt juhtitud ÜRO lennukid.

8. Meedias levis foto Ukraina droonist, mis tulistati alla Donetskis. Tegelikkuses oli see aga Aserbaidžaani droon, mis tulistati alla Mägi-Karabahhis.

9. Näidati videot, kuidas Ukraina Rahvuskaart justkui Vene tanki ründab. Tegelikkuses oli kaadrid filmitud 2012. aastal Süüria sõjamasinast, mis mässuliste poolt hävitati.

Loe lisaks: http://www.examiner.com/list/russia-s-top-60-lies-about-ukraine