Kremli-meelse saadikuühenduse Ühtsus liige Aleksander Tshujev teatas möödunud nädalal, et ta algatab seaduseelnõu, mis piiraks väliskapitali osalust elektroonilise ja trükimeedia ettevõtetes 50 protsendiga.

"Ma arvan, et samamoodi nagu valimisseadus keelab välisriikidel, välismaalastel ja enam kui kolmandiku välisosalusega ettevõtetel anda raha Vene valimiskampaaniatesse, võib seda põhimõtet laiendada ka meediaorganisatsioonidele. Sest neid ei ole ju liiga palju. Sellepärast peame me kaitsma nende vabadust ja iseseisvust," ütles Tshujev.

Tshujevi sõnul on ta absoluutselt veendunud, et meediaettevõttes kontrollivat osalust omav investor püüab kallutada toimetuse poliitikat endale soovitud suunas. Ta tõi näiteks võimaluse, et Hiina investori kontrollitav telejaam hakkab eetrisse andma eksitavat propagandat investeerimiskliimast Venemaal. Ühtsuse saadik soovib oma seadusele anda ka tagasiulatuva jõu.

Tshujev väidab, et tema algatusel on presidendi administratsiooni toetus. Selles poleks midagi üllatavat, kuna president Vladimir Putini ajal on Vene võimud näidanud pidevat soovi mitmesuguste piirangute kehtestamiseks ajakirjandusele. Möödunud aastal Vene julgeolekunõukogus heaks kiidetud informatsioonilise julgeoleku doktriin mainib muide ühe ohuna ka välismaist majandustegevust teabevallas.

Vene liberaalse Paremjõudude Liidu liige, Riigiduuma seadusloome komisjoni aseesimees Viktor Pohmelkin on aga omalt poolt välja pakkunud seaduseelnõu, mis lubaks kõigil investoritel omada meediaettevõtetest maksimaalselt veerandi. Pohmelkini sõnul pole tema algatuse taustaks mitte ksenofoobiline kartus, vaid soov vältida olukorda, kus riik, oligarh või välismaalane saab meediaväljaande üle täieliku kontrolli. Pohmelkini väitel oleks vastutuse ja kontrolli jaotamine Venemaal parim võimalus ajakirjanduslike teemade tasakaalustatud käsitlemiseks.

Kuna Riigiduumas käib Ühtsuse ja saadikuühenduse Isamaa/Kogu Venemaa ühinemine ning välismaalaste majandustegevust ei salli traditsiooniliselt senine suurim kommunistide fraktsioon, paistab piirangute kehtestamine välisosalusele Vene meediaettevõtetes Kremli poliitilise tahte korral ülimalt tõenäoline.

Investeerimispanga Renaissance Capital meediainvesteeringute ekspert Kim Iskjan ütles Raadio Vaba Euroopale, et Riigiduuma kavatsused seavad kahtluse alla võimalikud investeeringud ja tõstavad märgatavalt ebakindluse astet. Teisalt leidis Iskjan, et potentsiaalseid investoreid need kavatsused täiesti eemale ei hirmuta, sest Venemaa-huvilised on harjunud muutuva investeerimiskeskkonnaga.

Janek Salme