Venemaa uus esileedi, majandusharidusega 42-aastane Svetlana Vladimirovna tööl ei käi: proua jagab oma aega, kiriku, moe(äri) ja heategevuse vahel.

Mõjuka Vene ärilehe Vedomosti andmetel kirjeldavad Svetlana sõbrad teda ühest küljest kui tahtejõulist ja ärivaistuga naist. Teisalt olevat Svetlana peoloom, keda on nähtud nii Alla Pugatšova korraldatud pidudel kui kõikvõimalikel moeetendustel.

Mood on Svetlana Medvedeva tõeline huvi ja ta tegeleb aktiivselt Vene moeloojate loomingu vahendamisega välismaale.  Russian Silhouette heategevusfondi juhi Tatjana Mihhalkova sõnutsi on Svetlana ilus, energeline ja ärivaistuga naine. „Ta teeb Vene moetööstuse heaks palju, promob Vene disainereid rahvusvahelisel tasemel. Tal on moetaju ja ta on alati elegantne,” kiidab Mihhalkova.

Moe kõrval on proua Medvedeval aega ka kiriku jaoks. The Independenti andmetel on ta pühendunud õigeusklik ja juhib kiriku juures erilist komisjoni, mis on loodud Vene noorte seas kristlike väärtuste levitamiseks.

Svetlana ja Dmitri on koos põhikoolist saati

Nüüdne Venemaa esipaar kohtus juba 7-aastastena esimesse klassi minnes. Dmitri Medvedevi meenutuste järgi olid nad paar juba 14-aastastena.  Abieluni jõuti 1989. aastal, seitse aastat pärast keskkoolilõppu. Poeg Ilja sündis 1996. aastal.

„Svetlana on pärit teenistujate perest. Keskkoolis oli ta esikaunitar – imeliste silmadega blondiin. Ta meeldis paljudele poistele, aga tema valis Dima,” rääkis Svetlana kunagine õpetaja Vera Smirnova.

Medvedev: naine peaks lapsega koju jääma

Pärast keskkooli läks Svetlana õppima Peterburi Voznesenski rahandus-ja majandusinstituuti. „Pärast ülikooli töötas ta ökonomistina mitmes erinevad kohas, jäi siis lapsepuhkusele ja sünnitas Ilja. Siis ma ütlesin, et ta ei peaks tööle tagasi minema vaid peaks meie lapse üles kasvatama,” rääkis Dmitri Medvedev oma abikaasast National Reviewle.

National Review ajakirjanik leiab, et see on patriarhaalne. „Ja mis siis?” küsib Medevedv vastu. „See on normaalne loogika mehe jaoks, kes tahab endale kindlat ja usaldusväärset seljatagust. Loomulikult, aeg-ajalt Sveta ütles, et oleks hea, kui tal oleks mingit lisategevust, kuid ma selgitasin talle, et minu arvates oleks perekonnale hea, kui naine püsib kodus,” selgitas Medvedev žurnalistile pereküsimusi.

Medvedeva mõju Venemaale ei ole teada

Venemaa Teaduste Akadeemia Eliidiuuringute keskuse direktori Olga Krõštanovskaja sõnul ei ole Svetlana Medvedeva mõju oma mehele ja seega ka Vene poliitikale veel teada.

Läänes on ütlemine, et iga võimsa mehe taga on võimas naine, kuid Venemaale on see ütlus täiesti võõras. Naisi nähakse peamiselt kui takistust mehe võimsusele, kirjutab Russia Beyond the Headlines.

 Dmitri Medvedev ei näi siiski uskuvat, et naine kuulub vaid kodumajapidamisse. Svetlana Medvedeva ilmub avalikkuse ette glamuursetel pidudel ja moedemonstratsioonidel. Siiski on teadmata, kas ja mis mõju on Svetlanal Dmitrile.

„Mis küsimusi arutavad naine ja mees voodis? Need asjad on alati saladus. Me näeme vaid seda, mida meedia meile näitab. Sellepärast ei näita Svetlana Medvedeva käitumine tema tegelikku mõju, vaid ainult seda, mida  imagoloogid on tema jaoks selles poliitilises teatris ette näinud,” analüüsib Olga Krõštanovskaja.

Raudne proua Medvedeva?

Mõned allikad omistavad proua Medvedevale suuri ambitsioone ja suurt võimu oma mehe üle.

Kauge Austraalia ajaleht The Sydney Morning Herald tsiteerib oma artiklis Medvedevitele „lähedast allikat”: „Dmitri Medvedev oli õnnelik, tõesti õnnelik oma õigusteadusraamatuid kirjutades ja Peterburi ülikoolis töötades, kuid Svetlanal olid kontaktid tema seltsielust ning ta surus mehe puidutööstusfirmasse tööle. Kõiges, mida Dmitri on teinud, Svetlana on teda aidanud ja toetanud.”

Dmitri Medvedevi oponendid usuvad, et proua Mevedeva on ka Dmitri hiljutise kaalulanguse taga. Oponentide sõnutsi tegi just Svetlana vaid 162 sentimeetri pikkusest ja varem üsna ümmargusest Dmitri Medvedevist nägusa ja heas vormis poliitiku. Just proua Medvedeva olevat mõjutanud kaasat joogat õppima, jõusaalis harjutusi tegema ja päevas üle kilomeetri ujuma. Nüüd annabki Venemaa uus riigipea kogu Vene noorsoole eeskuju oma tervislike ja sportlike eluviisidega.