Läti Delfi vahendab, et Daugava jõe kaldal asuva Riia lossi tulekahjust sai kohalik päästekeskus teate kell 22.21. Kohale saabus enam kui kümme päästeautot ning üle 50 tuletõrjuja. Süttis kindluse katus, millest oli tules 50-100 ruutmeetrine ala, suits kandus kaugele jõe ja linna kohale.

Kohaliku päästeameti pressiesindaja Viktorija Šembele sõnul õnnestus põleng kontrolli alla saada varahommikul umbes kella neljaks, kuid selle lõplikuks kustutamiseks võib minna veel tunde, kuna katusekonstruktsioonides lõõmab endiselt mitu tulekollet.

Šembele sõnul levis tuli öö jooksul enam kui 3000 ruutmeetrile ja mitu tuletõrjujat vajas kustutustöödel ja selle järel arstiabi.

Läti president Andris Bērziņš tänas reede hommikul isiklikult Riia presidendilossi kustutanud tuletõrjujaid.

"See on rahvuslik katastroof, mis tekitas suurt kahju meie väärtuslikele kultuuriobjektidele," nentis Bērziņš.

Kuna vanas hoones käivad restaureerimistööd, on presidendi ajutiseks residentsiks juba mõnda aega Raekoja platsil asuv Mustpeade maja. Loss oli plaanis korda teha 2018. aastaks, kuid tulekahju tõttu lükkub see tähtaeg tõenäoliselt edasi. Restaureerimistööde maksumuseks planeeriti 21,78 miljonit latti.

14. sajandist pärit lossis asub lisaks Läti Vabariigi presidendi ametlikule residentsile ka Läti Rahvuslik Ajaloomuuseum.

Ei ole veel teada, kas kannatada sai ka mõni ajaloomuuseumi eksponaat.