RETSEPTID | Aasta algab tervislikult. Tõestatud - ka taimne roog täidab kõhtu!
(18)Pärast pikki pühi ja ohtraid pidusööminguid tahaks süüa kergemalt ja tervislikumalt. Need kolm rooga tõendavad, et ka taimne roog täidab kõhtu. Veganid, need toidud sobivad ka teile!
Vürtsikas kikerherne-lillkapsakarri
Aega kulub 1 h; jätkub neljale kuni kuuele
Aromaatne ja soojendav karri on praegusel külmal ja kõledal ajal ideaalne pearoog. Mulle meeldib karrit nautida kõige rohkem riisiga, eriti meeldib mulle punane ja pruun täisterariis kui tervislikum variant, kuid võid seda süüa ka naani või lameleivaga.
Lillkapsast võid toidus ära kasutada ka juurika (koori see enne), samuti lehed, mille jämedam rootsuosa haki väiksemateks tükkideks.
Vaja läheb
1 suur lillkapsas
5 sl õli
2 sl (musti) sinepiseemneid
0,5–1 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
380–400 g purk kikerherneid
2 keskmist sibulat
5 küüslauguküünt
3–4 cm pikkune jupp ingverit
soola
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
2 tl jahvatatud koriandrit
2 tl kurkumit
0,5 tl tšillipulbrit
400 g purk kookospiima
3 dl aedviljapuljongit
1 laim
1–2 tšillipipart (soovi korral)
(hakitud) koriandrit
Murenda lillkapsas õisikuteks ja aseta need suurde kaussi. Sega läbi 2–3 sl õli, sinepiseemnete ja nõrutatud kikerhernestega, soovi korral lisa peenestatud kardemon. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit, kuni lillkapsas hakkab kergelt pruunistuma, kuid pole veel päris pehme.
Lõika sibulad peenteks viiludeks, purusta küüslauguküüned ja riivi ingver. Kuumuta suuremal pannil või vokkpannil ülejäänud õli ja prae selles sibulaid koos natukese soolaga keskmisest veidi madalamal kuumusel u 15 minutit, kuni need on kuldsed. Lisa küüslauk, ingver ja vürtsid ning kuumuta segades veel mõni minut.
Vala pannile kookospiim ja puljong, lase keema tõusta ning lisa röstitud lillkapsas ja kikerherned. Lase karril õrnalt podisedes u 5 minutit keeda. Pigista sisse laimimahl või serveeri laimisektorid roa kõrvale, et igaüks saaks ise sobiva koguse mahla enda taldrikule pigistada. Puista soovi korral peale hakitud tšillikaunad ja ohtralt koriandrit.
Toscana köögiviljarikas oa-kruubihautis
Aega kulub 40 minuit; jätkub neljale
See taimne hautis on nii toitaine- kui ka maitserikas, kuigi maitseaineid siia peaaegu ei lähegi. Aga köögiviljad ongi niivõrd hea maitsega, et pole vajagi midagi erilist lisada. Lihtne väheste komponentidega roog sobib hästi argiõhtuks, sest valmib kiirelt. Saad seda toekat hautist süüa nii eraldi einena kui ka pakkuda liharoa kõrvale.
Odrakruubid on soodne ja viimasel ajal alahinnatud tooraine. Tegu on tõeliselt väärtusliku kraamiga, mis mitte ainult ei täida hästi kõhtu, vaid annab meile ka palju kasulikke aineid. Oder on eestlaste toidulaual olnud juba aastatuhandeid.
Vaja läheb
100 g kruupe
oliiviõli
1–2 küüslauguküünt
1 keskmine või suurem porgand
2 varssellerit
1 väike või keskmine porru
0,7 l aedvilja- vm meelepärast puljongit
1–2 sl tomatipüreed või ketšupit
250–400 g purk meelepäraseid konservube
100–150 g spinatit või lehtkapsast
vajaduse korral veidi soola
söömiseks mõnusat pehmet krõbeda koorikuga saia
Kruubid soovitan külma veega aegsasti likku panna. Kui aga selleks aega ei ole, siis loputa need lihtsalt sõelal külma vee all.
Kui kasutad lehtkapsast, siis eemalda selle kõvad rootsud, haki need väikesteks tükkideks ja prae koos ülejäänud köögiviljadega läbi, lehed rebi tükkideks ja lisa hautisele hiljem.
Purusta küüslauguküüs või -küüned ning lõika porgand, seller ja porru õhukesteks viiludeks. Soojenda pannil 1–2 sl oliiviõli ja küpseta selles aedvilju madalal kuumusel u 15 minutit, kuni need on pehmed. Lisa puljong, tomatipüree või ketšup ja kruubid ning lase kruupidel 15–20 minutit keskmisel kuumusel küpseda, kuni need hakkavad pehmeks muutuma. Vajaduse korral lisa küpsemise ajal puljongit või vett.
Lisa tükkideks rebitud lehtkapsalehed ning lase veel u 5 minutit küpseda. Kui kasutad lehtkapsa asemel spinatit, siis lase toidul veel 5 minutit küpseda. Sega hulka sõelal veega läbi loputatud oad ja spinatilehed, keera kuumus kinni ja lase enne söömist roal u 5 minutit seista. Maitsesta vajaduse korral soolaga.
Serveeri hautist eraldi einena krõbeda koorikuga saiaga või paku liharoa lisandiks.
Kaerahelbe-banaani-šokolaadiküpsised
Aega kulub 40 minutit; jätkub neljale kuni kuuele
Ka maiustada saab tervislikult ehk nii, et omastad magusat nautides vitamiine, mineraal- ja kiudaineid, mitte tühje kaloreid ega kiireid süsivesikuid, mis vere glükoosisisaldust suurendavad. Need lihtsamast lihtsad, kuid kasulikest ainetest pakatavad küpsised on hea näide tervislikust küpsetisest.
Kuna tainasse pole vaja lisada mune, passivad need küpsised ideaalselt ka veganitele. Veganid saavad või asemel kasutada kookosõli ja hakkida tainasse veganišokolaadi. Šokolaadi võid asendada peotäie või paari hakitud kuivatatud puuviljade või marjade, nt jõhvikate, kirsside, ploomide, aprikooside või rosinatega, ning lisada peotäie hakitud pähkleid või mandleid. Maitseks võid soovi korral lisada jahvatatud kaneeli, peenestatud kardemoni või vanilliekstrakti.
Küpsiste jaoks sobivad nii jämedad täisterakaerahelbed kui ka kiirkaerahelbed.
Vaja läheb
50–100 g tumedat 70% kakaosisaldusega šokolaadi
2 keskmist või suuremat küpset banaani (puhastatult kaal kokku 200–250 g)
200 g täisterakaerahelbeid
3 sl (pruuni) suhkrut
50 g sulatatud võid
vajaduse korral veidi nisu- või riisijahu küpsiste vormimiseks
Haki šokolaad väikesteks tükkideks. Püreesta banaanid kahvliga ja sega läbi ülejäänud koostisainetega. Lase tainal u pool tundi seista.
Mätsi 1 sl tainast (vajaduse korral jahuste või märgade) käte abil palliks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta tainapall lamedaks nii, et iga küpsis jääks u 1 cm paksune. Korda sama ülejäänud tainaga, jättes küpsiste vahele 1–2 cm. Kokku saab u 16 küpsist.
Küpseta küpsiseid 180-kraadises ahjus u 15 minutit, kuni need on kuldpruunid. Lase neil enne söömist restil jahtuda.