Tšaulini elamisluba tunnistati kehtetuks mullu 14. veebruari õhtul. Kaitsepolitsei sõnul oli ta pika aja vältel Eestis levitanud Venemaa Föderatsiooni vaenulikku propagandat. Lisaks on Tšaulin olnud surematu polgu eestvedaja ja juhtinud mittetulundusühingut Venemaa Kaasmaalased Euroopas.

Seaduse järgi võib välismaalase elamisloa kehtetuks kuulutada, kui ta kujutab ohtu avalikule korrale ja riigi julgeolekule.

Kohal oli ka teine Eesti välja saadetu aktivist - Zoja Paljamar. Tema Eesti elamisluba tühistati kaitsepolitseiameti ettepanekul mullu 8. juunil.

„Koostöö Venemaa Föderatsiooni mõjutustegevuse võrgustiku liikmetega ning lõhestuspoliitika elluviimine toob endaga kaasa tõsised tagajärjed. Ennetamaks sellisest tegevusest lähtuvat ohtu ja tõkestamaks tulevikus võimalikke süütegusid, tühistas politsei- ja piirivalveamet kaitsepolitsei ettepanekul Zoja Paljamari Eesti elamisloa ning talle kehtestati kümneks aastaks Schengenisse sisenemise keeld. Kodakondsusetu Paljamar viibib hetkel Venemaa Föderatsioonis,“ põhjendas kaitsepolitseiamet toona.

Venemaa pani juba teist aastat Narva jõe kaldale Jaanilinna püsti lava 9. mai propagandakontserdi tarbeks. Seda koguneti vaatama ka Eesti pool piiri asuvale Narva promenaadile. Ametlikult tähistati Narvas täna Euroopa päeva.

See lugu on valminud koostöös Tartu ülikooli tudengitega „Reporteritöö“ aine raames. Loe projektist lähemalt SIIT.