Jens Lapidus tõi mõni aasta tagasi Stockholm noir triloogiaga värskust majja ja avas uue suuna – ta vaatas kuningriigi allilmale seestpoolt. Nagu „Ristisa“ või nii. Politseinikud, kui neile raamatus üleüldse sõna antakse, on pelgad kõrvaltegelased.

Mõistagi leidis Lapidus järgijaid, nagu prohvetile kohane. Hanna Lindbergi esikromaanis „Sthlm confidential“ (see Sthlm on mõistagi Stockholmi lühend“ on lapiduslikku maiku kõvasti man. Mis pole sugugi paha.

Autor on põhikohaga ajakirjanik, mistap pole üllatav, et ta määras raamatu kaheks keskpunktiks just glamuuriajakirjanduse a la Kroonika, kuid oluliselt glamuursemas vormis.

Noor neiu, sulerüütel, keeras ühe artikliga kokku suurejoonelise jama, sai sule sappa ning üritab kuulsust koguda seltskonnablogi pidades. Bulvariajakirja juht ja omanik (luksuskorter luksusrajoonis, mehe ümber sädelevad naised) hakkab alla käima, sest rikkuse taganud väljaanne hakkab kokku vajuma – napib lugejaid, reklaami ja sellest tulenevalt ka tulu.

Nii üks kui teine õnnetu üritab mäslevas Stockholmis ellu jääda ja, nagu autor selgitab, mängida mängu, kus reeglid puuduvad.

Modelli ja blogija mõrv lükkab sündmused käima ning lavale astub allilma värvikas seltskond – ärimeheks hakanud jõugujuht, eestlasest vahendaja, kes suudab välja ajada ükskõik, millise kauba, glamuuritarid, seks, narkootikumid…

Maailm, millest Lindberg kirjutab, on talle tuttav. Eks ta olnud balansseerimine tegelikkuse ja mittetegelikkuse vahel. Teisalt on tegu hoiatusromaaniga ajakirjandusele – käsil on uued ajad ja see, mis toimis eile, tänapäeval ei toimi.

Muide, uut meediamaailma kasutas Lindberg osavalt ära ka raamatu reklaamimisel. Rootsi krimikirjanduse turg ajab üle, mistõttu andis „Sthlm confidentiali“ välja pisike kirjastus, millel puudusid vahendid suurejooneliseks tutvustuskampaaniaks.

„Võtsin kontakti blogijatega, ühinesin Facebookis seltskondadega, koputasin raamatupoodide ustele ja rääkisin raamatust kõigile, kes vähegi viitsisid kuulata,“ meenutas Lindberg ühes intervjuus. „Tegutsesin raamatumessidel, müües ise oma teost. Lõpuks pälvisin tähelepanu ja leidsin agendi.“

Tänaseks on „Sthlm confidentiali“ välja antud tosinas riigis ning selle aasta lõpus ilmub romaanile järg, kus kaks peategelast mõgenevad mineviku eest.