USA välisministeeriumi ametnik ütles, et reedesel kohtumisel võtsid asevälisminister Kurt Campbell ja Nigeri peaminister Ali Lamine Zeine „kohustuse algatada Niameys vestlused, et hakata kavandama USA vägede korrapärast ja vastutustundlikku väljaviimist Nigerist“. Riigis on umbes 1000 sõjaväelast, vahendab CBS.

Kaks ametnikku „kinnitasid kahepoolsete suhete tähtsust ja nõustusid tegema koostööd ühist huvi pakkuvates valdkondades“, kirjutati avalduses.

Niger on mänginud keskset rolli USA sõjaväe operatsioonides Aafrika Saheli piirkonnas. Washington on mures vägivalla leviku pärast, kuna kohalikud rühmitused on lubanud lubanud olla truud Al Qaidale ja Islamiriigi rühmitusele.

USA-l on Nigeris Agadezi linnas õhuväebaas, mida kasutatakse seirelendudeks ja muudeks operatsioonideks. Ühendriigid on investeerinud sadu miljoneid dollareid Nigeri sõjaväe väljaõppesse.

Suhted Nigeri ja lääneriikide vahel on katkenud pärast demokraatlikult valitud presidendi kukutamist mullu juulis. Nigeri hunta on sellest ajast alates käskinud lahkuda Prantsusmaa vägedel ja pöördunud julgeoleku tagamiseks hoopis Venemaa poole. Selle kuu alguses saabuski riiki Vene sõjavarustus ja instruktorid, kes õpetavad nigerlasi Vene masinaid kasutama.