Sajad Tšetšeeniast pärit võitlejad valguvad takistamatult üle Ukraina piiri, pakkudes piirivalvuritele selle eest kuni 15 000 eurot meelehead, vahendab uudisteagentuur Unian Ukraina meediaväljaandeid.

Ukraina piir kujutab endast praegu lihtsalt üht joont kaardil. Läbilaskepunktide vahel on sadu kilomeetreid ilma igasuguste piirirajatisteta, aedade või muude takistusteta.

Ukraina piirivalveteenistuse juht Nikolai Lõtvin, keda on juba mitmel korral püütud tegevusetuse eest ametist vabastada, kinnitab aga jätkuvalt, et kõik on kontrolli all. Tema sõnul pole keegi otse keelanud eriväljaõppe saanud Kaukaasia võitlejate piiriületust.

„Niikaua kui pole otsest käsku õiguskaitseorganitelt, võtab inimene passi ja sõidab üle piiri. Pärast läheb kuskile kogunemispunkti, kust saab relvad, et nende bandiitlike ühendustega liituda,“ laiutas ta käsi.

Kuid sellele lisaks tuleb iga päev üle piiri terroriste, kel on aga relvad juba käes. Mitteametlikel andmetel on Ukrainas juba üle 4500 Venemaalt pärit võitleja.

Ukraina piirivalveteenistuse esindaja kurtis, et piirivalvurid töötavad otse terroristide piiramisrõngas, neil pole piisavalt inimesi ega relvi, tahtest terroristidega võidelda rääkimata. Piirivalveteenistujad kinnitavad, et on valmis tagasi lööma iga terroristide rünnaku. Kuid samas lasevad osad nende kolleegid tervete veoautode kaupa hambuni relvastatud terroriste üle piiri 15 000 euro eest, väidavad aktivistid Donetskist.