Just enne valimisi on väga oluline erakondade rahastamist tõhusamalt kontrollida. Suur töökoormus pole pädev argument.

Ent mingi kärbes jäi vist ikka pinisema, sest nüüd kasutab ERJK-st rääkides sama sõnastust ka Isamaa justiitsminister Lea Danilson-Järg. Ent jutt käib juba teisest eelnõust, sellisest, mis annaks komisjonile hoopis volitusi juurde. Just tema ministeeriumisse on eelnõu „toppama jäänud“, nii et muudatused ei pruugigi enne järgmisi valimisi riigikoguni jõuda.

See ei jäta ausa mängu muljet. Just valimisi silmas pidades ongi oluline erakondade rahaasjadel silma peal hoida. Et kõik mängiksid ausalt ega saaks kampaania tegemiseks dopingut hämaratelt isikutelt, kelle motiivid võivad ähmaseks jääda.

Takerdunud eelnõu avardaks ERJK volitusi. Näiteks võimaldaks küsida tunnistusi ka kolmandatelt isikutelt ja tänu sellele vahest nii mõneltki seniselt JOKK-skeemilt (nagu rahastamine sihtasutuste kaudu) kratist kinni haarata. Ühelgi valimiste eel ausat poliitikat soovival erakonnal ei tohiks olla midagi selle vastu, kui n-ö kohtunikule luuakse normaalseks tööks tingimusi.

Seda kummastavam tundub eelnõu tõkestamine. Rahvusringhäälingule antud intervjuus põhjendas minister seda suure töökoormusega, mille on toonud kaasa Venemaa Ukraina-vastane rünnak ja energiakriis. See ei kõla tõsiselt võetavalt, vaid pigem kui kattevari. Komisjoni esimehe Kaarel Tarandi sõnul oleks tegemist viis minutit võtva formaalsusega.

Rahastamisskandaalidega on meedias paistnud enim silma kaks erakonda. Kriminaalkorras süüdi mõistetud Keskerakond ja Reformierakond, kellele nn Silvergate’i eest kümme aastat tagasi siiski ametlikku süüdimõistmist ei järgnenud. Miskipärast ujub sääraste juhtumite uurimise takistamist tõkestades sama paadi poole nüüd ka Isamaa ja ausat muljet see ei jäta.