Viimaste nädalate jooksul on sajad mustlased lahkunud Tshehhimaalt ja Slovakkiast, väites, et neid kiusatakse seal taga. Tuhanded mustlased on aga olnud albaanlaste survel sunnitud põgenema Kosovost.

Jaanipäeva paiku oli mustlaste armastatumaks sihtkohaks Soome, kuhu on selle aasta jooksul saabunud umbes tuhat asüüli paluvat mustlast. Pärast seda, kui Soome üle-eelmisel nädalal katkestas sel põhjusel viisavabaduse Slovakkiaga, otsivad mustlased pelgupaigaks uusi riike, kuhu pääseb viisata ja kus pole kombeks põgenikke juba piirilt tagasi saata. Soome ajalehed on ennustanud, et järgmiseks "ohvriks" võib saada Rootsi. Bratislava ajaleht Pravda kirjutas sel nädalal, et slovakid on nüüd mustlaste peale veelgi vihasemad, sest nende pärast ei saa nad enam viisata Soome sõita. Varem on katkestanud mustlastevoo pärast Slovakkiaga viisavabaduse Kanada ja Suur-britannia.

Pidev tagakiusamine

Pagevad mustlased väidavad, et Slovakkias ja Tshehhis rünnatakse neid pidevalt ja et neil pole seal mingit tulevikku. "Politsei kiusab meid taga, paremäärmuslased peksavad meid, tööd meile ei anta," kurtis 27-aastane Gejza Lola agentuurile dpa. "Me oleme kül-lalt kannatanud ja oodanud, nüüd aitab. Hiljuti uppusid mu mõlemad pojad basseini. Naabrid nägid, et nad visati sinna, aga politsei nimetas seda õnnetusjuhtumiks," jutustas Stefan Gina. Kuna suuremal osal mustlastest pole kodakondsust, ei saa nad ka valida ja töödki leida on keeruline, mis omakorda tähendab, et makse riik neilt ei saa. Nii peavadki paljud tshehhid ja slovakid mustlasi vereimejateks, kes teiste raha peal elavad.

Slovakkia president Rudolf Schuster on aga öelnud, et mustlaste elul pole häda midagi ja et tegemist on organiseeritud põgenemisega. Kohalike ajakirjanike hinnangul peab president põgenemise organiseerijana silmas oma rivaali, ekspresident Vladimir Meciari parteid, kelle eesmärgiks olevat rikkuda riigi mainet, et Slovakkia ei pääseks Euroopa Liitu. Just seepärast olevat saadetudki mustlased Euroopa Liidu praegusesse juhtriiki Soomesse. Slovakkia valitsusesindajate sõnul lahkuvad mustlased mitte tagakiusamise pärast, vaid lootuses suuremat abiraha saada. Tshehhi senati esimees Ivan Havlicek tunnistas aga agentuurile dpa, et mustlaste olukord on tõe-poolest tõsine ja et kui see ei parane, on oodata rahutusi.

Kaheksa miljonit

Slovakkias elab ametlikel andmetel 75 000 mustlast, tegelikult arvatakse neid olevat kuus korda rohkem ehk siis kümnendik Slovakkia viiemiljonilisest elanikkonnast. Suurem osa mustlasi elab Ida-Slovakkias ja Tshehhis Põhja-Böömimaal. Euroopas elab hinnangute kohaselt kaheksa miljonit mustlast.

Hädas on ka Kosovos elavad mustlased, keda albaanlased süüdistavad koostöö tegemises serblastega ja seepärast maalt välja ajavad ning nende maju maha põletavad.