Välisministeeriumi konsulaarosakonna peadirektori Kersti Eesmaa sõnul on Brüsselis tuhandeid eestlasi, suurusjärk jääb 2000 kanti. Eesmaa soovitab kõigil Brüsselis viibivatel Eesti kodanikel endast ministeeriumile teada anda, kas telefonitsi numbril 77900755 või meiliaadressil konsulbru@mfa.ee. Endast ja oma olukorrast võib märku anda ka Facebookis veebikonsulile. Annely Kolki sõnul on mobiililevi Brüsselis väga halb ja üldiselt soovitatakse tavakõnedest hoiduda, püütakse mobiilivõrke käigus hoida.

Lennujaama turundusdirektor Eero Pärgmäe ütles, et kolm toimuma pidanud lendu Brüsselisse on seni tühistatud. Hommikune Brüsseli lend suundus Liege'i, Air Balticu lend suunati ümber, Finnairi hommikune läks Amsterdami. Tühistatud on õhtune ja homme hommkune Brüsseli lend. Reisijatel palutakse endast teada anda ja kõik NAG-i lendajate piletid Brüsselisse vahetatakse ümber. Lennujaam palus reisimuredega inimestel endast märku anda 6642200. Lennufirma NAG kinnitusel on seni, kuni Brüsseli lennujaam suletuks jääb, nende põhiline ühendusjaam Amsterdam.

Siseministeeriumi asekantsler Erkki Koort ütles, et seoses rünnakuga on tõstetud turvataset sadamas ja lennujaamas. Ta rõhutas, et ohutase tõusnud ei ole, aga ennetavate toimingutena suurendatakse patrullide arvu. Siseministeerium jälgib toimuvat ja korrigeerib ohupilti vastavalt jooksvale infole.

"Belgia ametivõimud on öelnud, et eeldasid rünnakut pärast kinnipidamisi. Kahjuks neil kuritegudel, mis teoks saavad, on politsei kurjategijatest sammu võrra maas, kuid rünnakuid hoitakse ka ära ja neil juhtudel on politsei sammu võrra ees," ütles Koort.

"Praeguse seisuga on politseipatrullide suurendamiseks kutsutud välja vabasid vahetusi, et mitte vähendada mujal Eestis patrulle. See lahendus on jätkusuutlik lühiajaliselt. Soome ja Rootsi kolleegidele on juba varasemalt, Pariisi rünnakute järel tehtud ettepanek vaadata koos üle sadamate turvalisus ja see on töös olev projekt," lisas Koort.

Koorti sõnul tasub arvestada, et Euroopa lennunduses saab lähiajal olema rohkem segadust kui tavaliselt, ning varuda aega. Siseministeeriumi asekantsler ennustas, et lähemal ajal võidakse mitmes Euroopa lennujaamas sisse viia check-in'i eelne turvakontroll.

Välisministeerium korraldas täna kell 13.00 pressikonverentsi seoses Brüsselis toimunud terrorirünnakutega. Pressikonverentsil osalesid välisministeeriumi asekantsler Annely Kolk, siseministeeriumi asekantsler Erkki Koort, välisministeeriumi konsulaarosakonna peadirektor Kersti Eesmaa ja Tallinna lennujaama turundusdirektor Eero Pärgmäe.