Peaks aga kaitse puuduma, on oht kultuuriministri käitumisest lubamatult kõrge. Valitsuse ainsa liikmena keeldub ta laskmast end koroonaviiruse vastu pookida. Seega on tõenäosus, et minister korjab üles nakkuse ning tekitab halvemal juhul mitmeid koldeid, märkimisväärne. Peab ta ju ametikohustuste pärast paljude inimestega suhtlema. Ühel hetkel realiseerub risk peaaegu kindlasti.

On ametikohti, kus argumendid vaktsineerimise vabatahtlikkuse kohta enam ei päde. Olgu selleks näiteks patsientidega lähikontaktis olevad arstid, kelle ükskõiksus (või tervet mõistust eirav vaktsiinivastasus) võib sõna otseses mõttes tappa.

Rünnak kahel rindel

Samasse valdkonda peaks minema ka valitsuse liikmed. Anneli Ott ründab vastupanuvõimet viirusele suisa kahel rindel. Neist üks tegelikult tühistab kõhklejate jaoks valitsuse üleskutsed end vaktsineerida. Inimeste veenmisel pole palju nii halbu tegureid kui avalik kahepalgelisus.

Veelgi suuremat kahju teeb ministri paratamatu võimutäius. Tema käes on nähtavad hoovad nagu hääleõigus valitsuse istungitel - ja nähtamatumad, nagu mõju oma protežeedele või protektoritele parteilises toiduahelas.

Ott töötab vastu mõistlikele kitsendustele, kus ennekõike peaksid piirama oma liikumist avalikus ruumis vaktsiinipõlgurid. Sisuliselt ütleb minister sellega, et kuna temale mingil põhjusel kaitsesüstid ei meeldi, kannatagu terve ühiskond. Sest mingid piirangud on tõusvate nakatumisnäitude juures paratamatud.

Nagu eksperdid kinnitavad, vaktsineerimisest ühtegi paremat meetodit kolmanda laine vaoshoidmiseks pole. Kui ei piirata valikuliselt, tuleb piirata kõiki.

Sellisel ministril on paraku, eriti kodupartei toel, võimalik Eesti jagusaamisele epideemiast kordumatut kahju põhjustada. Veelgi enam: Ott näib olevat unustanud, mis valdkonna eest ta seisma peab. Just teatrid, kontserdikorraldajad, kogu meelelahutussektor on esimeste seas, mis ühiskonna uue lukustamise ajal pihta saab. Ning pihta nad saavad, kui kultuuriministri vastutöötamine edukaks osutub.

Valitsus peaks end nii riskantse ministritüve vastu vaktsineerima. Otil ei pea laskma oma kummalisi vaateid riigi kõrgeimal tasemel levitada. Kindlam oleks ta viia üle teisele, turvalisemale ametikohale. Kaugele ministeeriumist ja valitsusest.