Möödunud nädalal jõudis meediasse uudis, et EKRE aseesimees Mart Helme lubab teha koostööd omal ajal Öises Vahtkonnas Tallinna tänavatel laamendamist korraldanud seltskonnaga. MTÜ Eesti Vanemad alla koondunud aktivistide tegevus vastab klassikalistele Venemaa desinformatsioonikampaania tunnustele. Vaatlejad on juhtinud tähelepanu, et Euroopas on Kremli propaganda teravik praegu suunatud vaktsineerimiskavade nurjamisele. Sobib iga sõnum, mis lõhestab.

Muidugi ei pea igalt poolt otsima Kremli karvast kätt. Eesmärk inimesi ebaloogiliselt vastukäivate sõnumitega üksteise vastu ässitada teenib populiste Moskvatagi.

Venekeelsetel elanikel tasub mõelda, kui küünilised on „kõige eestimeelsema erakonna” sõnumid, millega nende hääli püütakse.

Keedetud suppi helbib kogu ühiskond. Venekeelset valijat nii Lasnamäel (kus esinumbrina kandideerib Mart Helme ise) kui ka Narvas võib oodata ehmatav äratundmine, kui nad hakkavad mõistma rahvuskonservatiivide tegelikku künismi. Seda, et neid on ära kasutanud partei, mille üks juhtkujusid nimetab venelasi „parasiteerivateks tibladeks”. Vaevalt aitavad pettumust leevendada isegi sellised kurioosumid nagu üleskutse tähistada Narva Nõukogude armee poolt „vabastamise” aastapäeva.

Frustratsioon kipub end paraku väljendama nii, et kõigil on paha. Tegelikult ongi paha juba praegu, sest muu hulgas EKRE sõprade pingutuste tagajärjel oleme vaktsineerimistempoga kaugel Taanist ja Rootsist, mis võivad pidada koroonat seljatatuks.

Paraku hääled ei haise. Isegi siis, kui neid toovad kolm negatiivset vaimset jõudu – viha, segadus ja pettumus.