Mõnda aega tagasi uurisid California ülikooli teadlased 200 000 USA-s surnud jaapanlase, hiinlase ja ameeriklase surmakuupäevi, kirjutab Berlingske Tidende. Teadlased võrdlesid surmapõhjuseid ja surmakuupäevi ning said tulemuseks, et 4. kuupäeval suri rohkem jaapanlasi/hiinlasi kui ameeriklasi. Eriti sageli kippusid 4. kuupäeval surema südamehaiguste käes kannatavad idamaalased.

Teadlased kinnitavad, et 4. kuupäeval mõjutab idamaalasi surema ebausk. Nimelt on 4. kuupäev Hiinas ja Jaapanis seotud surmaga ja kui niigi mõne ränga haiguse käes vaevlev hommikumaalane avastab, et kuri kuupäev on käes, siis võib hirmu ja haiguse koosmõju ta tõesti enneaegselt hauda viia.

Soomes Oulu ülikoolis jõudis meie naaberrahva teadlane samale järeldusele: hirm teatud kuupäeva ees ajab inimese hajevile, ta ei keskendu parasjagu käsil olevale tegevusele ja õnnetus on kergem juhtuma kui muidu.

Soome uurija analüüsis Soomes 1971.-1997. aastal toimunud autoõnnetusi ja sai tulemuseks, et soomlannadel on 13. ja reedel 63% suurem tõenäosus autoavariisse sattuda kui mistahes muul päeval.

13-ja-reede toob kaasa ka majanduslikku õnnetuse, USA-s Põhja-Carolinas asuva Stressiga Toimetulemise Ja Foobia Instituudi uuringust selgus, et Ühendriikide ettevõtted kaotavad igal kolmteist-ja-reedel 142 miljardit Eesti krooni. Ränga rahakaotuse põhjustavad inimesed, kes keelduvad sel õnnetul kuupäeval näiteks lennukiga lendamast või äritehinguid tegemast.