ÜRO on hinnanud Lõuna-Sudaani abivajaduseks 1,6 miljardit dollarit, millest on seni leidnud rahastuse vaid 34%. ÜRO eesmärk on lisaks humanitaarabi andmisele aidata kaasa naiste ja laste igapäevaelu normaliseerimisele luues neile võimalusi elatise hankimiseks peamiselt põllumajanduse kaudu. Toetus on suunatud 236 000 abivajajale, kellest suurem osa on ümberasunud pered, kuhu kuuluvad peamiselt naised ja lapsed.

Sudaani erinevates piirkondades jätkub vägivald ja leiavad aset hõimude vahelised konfliktid. Käesoleva aasta juuniks oli Põhja-Sudaanist pöördunud tagasi 306 000 inimest, neist 128 000 pärast selle aasta jaanuaris toimunud iseseisvusreferendumit. Tagasipöördujate olukord on ebasoodsate ilmastikutingimuste ning toiduhinna järsu tõusu tõttu üha raskem. Eriti keerulises olukorras on naised ja lapsed.

Sudaan on 1983. aastast alates kestnud ja kaks miljonit elu nõudnud sõja tagajärjel üks vaesemaid riike maailmas. Sudaani humanitaarabi vajadused on mitmes riigi piirkonnas suured – elanikel napib toitu ja joogivett, haridus- ja tervishoiusüsteem on puudulik.

Eesti on toetanud humanitaarolukorra parandamist Sudaanis alates 2004. aastast.