Täna olen Jeruusalemmas hotellis, kuid mu töökoht asub Ramallahas (palestiinlaste aladel – toim.). Täna otsustasime Ramallahasse mitte minna, sest seal on suuremad rahvakogunemised. Olukord iseensest on rahulik, kuid kontrollpunktidesse võivad tekkida väga pikad järjekorrad.

-Mis on inimesed tänavatele toonud?

Mitmel pool, eriti aga Ramallahas on suured demonstratsioonid ÜROsse astumise toetuseks. Eile oli mõnel pool provokatsioone ja kiviloopimisi seoses asunikega (Iisraeli asunikud palestiinlaste aladel – toim.).

-Milline on rahva meelsus ÜRO liikmelisuse saavutamise suhtes?

Rahvas tundub toetavat, kuid mitte kõik. Osa neist leiab, et ÜROga liitumine ei muudaks mitte midagi. Leitakse, et ehk seda on liiga vara veel teha ja midagi head see kaasa endaga ei too. Suuremas osas aga toetatakse ja räägitakse kahest riigist.

-Praegu on inimesed tulnud tänavatele tulnud seoses võimaliku ÜROga liitumisega. Kui võtta selline tavaline rahulik päev, siis kuidas Palestiina linnades olukord on? Kas inimesed elavad hirmus, et kuskil võib iga hetk pomm plahvatada või muud taolist juhtuda?

Ma ütleks, et olukord on väga rahulik tegelikult. Kui mõni välismaalane siia tuleb ja näeb kõiki neid kontrollpunkte ja kuuleb reeglitest, mille kohaselt tuleb enne teatud kellaaega neist läbi pääseda, siis oldakse üllatunud, et inimesed ei ole rohkem ärevil ja vihased. See on nii selle pärast, et inimesed on olukorraga lihtsalt harjunud.

Üldiselt on väga rahulik ja ei saa öelda, et oleks mingit hirmutunnet rahva seas. Vahel hoiatatakse selle eest, et asunduste lähedal visatakse autosid kividega, sellised provokatsioonid ei ole väga ebatavalised ja sellega tuleb arvestada, kui piirkonnast läbi sõita.

-Kuidas on Palestiina aladel välja arenenud meie mõistes tavalised ühiskondlikud institutsioonid nagu näiteks koolid ja päästeamet?

Läänekaldal see kõik funktsioneerib, kuid Gaza sektoris on olukord hoopis teistsugune. Ja need igapäevased toimingud on päris efektiivsed. Siin piirkonnas on korruptsiooni samuti vähem.

Ma ise töötan kohtutega ja saan öelda, et need toimivad. Loomulikult on vajalikud veel arenguprogrammid, kuid see pole üldse nii väga madal tase, kust tuleb asutada.
Üldiselt on selline tunne, et tegemist on riigiga, mis toimib päris hästi.

-Kas turistina Ramallah-kanti minna on ohtlik?

Kui öelda, et ei ole üldse ohtlik, siis võib just midagi juhtuda. Ma arvan, et ei ole tegemist ohlikuma kohaga, kus muidu turistid käivad. Suurem takistus on see, et Palestiina ja Iisraeli alade vahel on palju kontrollpunkte, kuid välismaalaste jaoks seal muud ei ole, kui vaadatakse passi ja lastakse vabalt edasi liikuda.

Kui olukord läheb pingelisemaks, siis pannakse kontrollpunktid küll kinni aga üldiselt ei ole seda, et välismaalastel keegi silma peal hoiaks või muud sarnast.

-Kui palju erineb julgeolekuolukord turisti jaoks võrreldes Iisraeliga?

Tegelikult on sama turvaline kui Iisraelis. Vahe on pigem selles, et Iisraelis on hästi palju turiste, näiteks Jeruusalemmas. Ramallahas turistile ilmselt nii palju näha ei ole.

Ka Iisraelis näeb väga palju sõjaväelasi tänavatel ja selles mõttes on olukord erinev kui näiteks Hispaanias.