Veel üks oluline asi, mis seekord erines oli Ühtse Venemaa vähem ülekaalukas võit.

Tuntud opositsioonilise partei Jabloko rajaja Grigori Javlinski ütles eilses valimisstuudios Rossija kanalil, et neid valimisi on väga tugevasti mõjutatud ning tulemusi võltsitud. Ta juhtis tähelepanu sellele, et umbes tunni-pooleteise jooksul ei suurenenud Jabloko toetusprotsent, kuigi kogu aeg neid hääli loeti. Samas tuleb tõdeda, et ei muutunud ka teiste erakondade protsent. Võis olla ka midagi sellist nagu Eestiski on ette tulnud, et hääletussüsteemiga lihtsalt juhtus midagi.

Javlinski aga ütles otse välja, et tema kahtlustab, et selle seisaku taga oli poliitiline otsus. Vastavad muudatused tehti selle käigus ära ja viidi valimistulemus selliseks, nagu oli ette kavandatud. Need on tõsise mehe tõsised sõnad, millesse tuleb ka vastavalt suhtuda.

Paljud ootasid Jabloko paremat tulemust, kuid nagu Javlinski ise ütles ning mida on ka välismaised vaatlejad arvanud, et üks põhjustest, miks see nii ei läinud, võis olla see, et võimud sekkusid valimiste protsessi. Vene valimistega seoses on paljud asjad meile arusaamatud. Näiteks, kuidas on võimalik, et ei ole täpseid kandideerijate nimekirju ja ei kasutata hääletuskabiine.

Kokkuvõttes võib öelda, et Ühtne Venemaa sai, mis tahtis. Nad säilitasid oma ülekaalu riigiduumas, kuid koalitsiooni moodustamise puhul pole riigiduuma valimistulemused olnud kunagi väga määravad ning ega Venemaal nende seekordsete tulemuste tõttu suurt midagi ei muutu.

Terav kriitika valitsuse vastu

Vana teleinimesena võin öelda, et telekanali Rossija valimisstuudio oli kadestusväärselt hästi tehtud. See oli kenasti komponeeritud, oskaja saatejuhiga ja sisaldas erakodselt tugevat kriitikat valitseva erakonna ning otseselt ka Putini ja Medvedevi suhtest nii kommunistliku partei peasekretärilt Gennadi Zjuganovilt kui ka teiste erakondade juhtfiguuridelt, kes seal sõna võtsid.

Sellist turmtuld, teravat ja sageli argumenteeritud kriitikat kehtiva süsteemi ja Ühtse Venemaa ehk liidrite aadressil, kuuleb ükskõik, millises riigis üsna harva. Seda oli huvitav jälgida ning see andis päris hea pildi olukorrast Venemaal.

Zjuganov rõhutas ka seda, et telekanali Rossija tegevus on kiiduväärt, kuna tänu neile oli olemas dialoog ja võimalus oma arvamust avaldada. Kriitiline oli ta Pervõi kanali suhtes, kus ei olnud tema hinnangul võimalik üldse erakondadel oma arvamust välja öelda.