Seoses olukorraga Kohtla-Järve linnas, Järve gümnaasiumis ja Ida-Virumaal üldse, oleme sunnitud Teile kirjutama enne lähenevaid presidendivalimisi.

Meid ajendab Teie poole pöörduma ka Teie valimisplatvorm, millega tahate kandideerida Eesti presidendiks.


Võõrad väärtused

Kõige olulisemaks küsimuseks meie riigi jätkusuutlikuks arenguks peate Te oma kirjapandud sõnade kohaselt eesti kultuuri säilimist ja arengut. "Hoida ja edendada eesti keelt nii igapäevases suhtluses kui ilukirjandus- ja oskuskeelena," kirjutate oma platvormis.

Paraku on just Teie presidendiks oleku ajal halvenenud eesti keele ja kultuuri positsioonid meie maakonnas. Kui varasematel aastatel pärast Eesti taasiseseisvumist Ida-Virus teatud jõud vähemalt varjasid oma Eesti kultuuri ja riikluse vaenulisust, siis Teie presidendiks oleku ajal on niinimetatud viies kolonn tulnud täielikult kapist välja.

Just kaks Teid taas presidendi ametisse upitavat erakonda tervitasid käesoleval aastal Narva taasvallutamise aastapäeval "vabastajaid". Samasse pelutavate sündmuste ahelasse kuulub juhtum Kohtla-Järvelt, kus kohaliku volikogu esimees Valeri Korb ja linnapea Jevgeni Solovjov, kes kuuluvad samuti Teid pooldavasse Keskerakonda, asetasid käesoleva aasta 9. mail pärjad kohaliku "pronkssõduri" jalamile ja õnnitlesid veterane, kes omal ajal osalesid Eesti taasokupeerimise lahingutes.

Oma platvormi teise punktina toote välja kodanikuühiskonna väärtuste kaitsmise vajaduse. "Riigi ja ühiskonna tõhusamaks toimimiseks arendada kodanikuühiskonda, milleks ellukutsutud ühiskondliku leppe protsess on tõestanud oma elujõudu," seisab Teie platvormis. Kas okupantide "vabastajaiks" ristimise initsiatiiv on samuti Teie arvates osa kodanikualgatusest, mida meie rahvusriik peaks tolereerima?!

Ida-Virumaal on Teie presidendiametis oleku aja jooksul lahti läinud integratsiooniprotsessi karikeeriv protsess, kus - vastupidiselt meie idanaabri propagandale - vaenatakse eesti keelt ja meelsust.

Järve gümnaasiumi juhtum

Kõige enam avalikkuse tähelepanu on Ida-Virus ilmnenud ärevaks tegevatest ilmingutest pälvinud meie kooli - Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi juhtum.
Keskerakondlik linnavalitsus ei võimaldanud mullu koolijuhina jätkata üdini eestimeelsel koolijuhil Sirje Jõemaal.

Selle asemel pani venemeelne linnavalitsus kooli juhtima Irina Tokmani, kes on varasemalt olnud Kohtla-Järve põlevkivikeemia tootmiskoondise poliithariduskabineti juhataja, partei linnakomitee propaganda- ja agitatsiooniosakonna instruktor ning linna täitevkomitee esimehe asetäitja ning kelle emakeel ei ole eesti keel.

Lastevanematele, kes leiavad, et selline persoon on täiesti sobimatu XXI sajandi Eesti kooli etteotsa, väidavad oponendid, et "juriidiliselt on kõik korrektne" ja toovad lisaks välja fakti, et Eesti riigi visiitkaardiks olev president on samuti olnud kõige juhtivamates kompartei ametites.

Pöördume Teie poole olukorras, kus meie kooli vaenavad jõud saavad ära kasutada Teie minevikuvalikuid eestluse vaenamiseks maakonnas. Üks Teid toetav erakond teeb meie kodumaakonnas kõik, et eestlusel ei oleks Ida-Virus inimväärseid tingimusi. Samas toote oma valimisplatvormis välja tõhusa regionaalpoliitika vajaduse, et "tagada inimväärne elu kõikjal Eestis".

Te võite väita, et presidendi põhiseadusest lähtuvad ametivolitused ei võimalda parendada eestluse seisu mõnes maakonnas, aga sel juhul on meil küsimus, miks on Teie platvormis õhku täis deklaratsioonid, mille sisuga täitmiseks jäävad teie käed liiga lühikeseks.

Me leiame, et Teie minevikuvalikud ja teod seavad löögi alla neid, kes tänases Eestis seisavad rahvuslike väärtuste ja Eesti huvide eest. Lisaks meie kooli juhtumile toovad isikud, kes seavad kahtluse alla Eesti okupeerimise fakti Nõukogude Liidu poolt, välja tõsiasja, et inimene, kes on valitud sõltumatu Eesti presidendiks, oli omal ajal selle sama liidu ühe osa ülemnõukogu presiidiumi esimees.

Meie riiklust naeruvääristada püüdvate jõudude jaoks olete ideaalne näide selleks, et retooriliselt küsida: "Kui oli okupatsioon, kuidas saab üks selle okupatsioonirežiimi tippjuhte olla siis praegu president?"

Meie, Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi lapsevanemad, palume Teil loobuda taaskandideerimise mõttest Eesti presidendi kohale, sest vaatamata oma mõnedele positiivsetele isikuomadustele, seate oma mineviku tõttu kahtluse alla eestluse tõsiseltvõetavuse meie maakonnas ja riigis tervikuna.

Marika Parkman
Aili Ehalaas
Priit Parkman
Signe Abel
Teet Korsten
Alo Abel