Niisuguseid ja palju teisi mõtteid on kerkinud ülesse, kui jalutan Mustamäel, meie maja läheduses olevas puhke- ja lõõgastuspargis. Jah, kindlasti oli selle pargi sihteesmärk, selline, kui Mustamäe LOV andis projekteerimisülesande. Ellu viidi täielikult normaalne teostus. Nüüd, kui päevad on möödunud kiiresti, ka aastaajad, mõtlen – kas inimesi on rahuldanud pargi funktsioon.
Puhke- ehk lõõgastusparki vallutasid esmalt tõelised puhkajad. Edaspidi järgnesid koolisuitsetajad, nn”püstijalapuhveti” kasutajad; igapäevased joodikud, ekstreemseid olukordi otsivad noores, prükkarid jne. Põhjusel, et olen pargis peaaegu igapäevane käija, siis ka ühtlasi pargi ajaloo fikseerija.

Hommikuti, kasutades läbipääsuks pargiteid, proovin hoolikalt läbi laveerida eelneva päeva jääkprahist, mis katavad teid analoogselt prügimäe sissesõiduteega. Suurem osa prügitootjaist asub pargis õhtuti, põhiliselt noorem generatsioon aastates 12-19 ja vanemaid. Mida teevad noored, tulevased meie elu edasiviijad, pargis? Rühmi on nii eesti-kui venekeelseid. „Pundi” suurused on erinevad, 3-15 inimest. Selle tõttu on mõnikord möödapääsu võimalused raskendatud ja seotud mõningate riskidega. Õhtustel tundidel saadab möödujaid spetsiifiliste sõimusõnade ja kommentaaride laviin.

Hommikuste jäätmetena võime kohata mitmesugust serviisi ja menüü jääke, mis tunnistavad, mida koosviibimistel tarvitati. Tavaline on laialdane taara, ajalehed, reklaamprospektid ja jäägid, mis on tulnud inimestelt nii eest ka tagapoolt. Päevalillede seemnete koori on teedel niipalju nagu vähest lund Eestimaa talve hakul. Koosviibimised on olnud mahukad, miks muidu joogi- ja toidu kohaletoomiseks on kasutatud iseteeninduskärusid! Külmade ilmade saabumisega ei ole ka peljatud lõkketulede süütamist teedel või pargipinkidele. Kas puhkeõhtud on ainult püstijalalaua meetodil? Pargis olevad istepingid on-olid 4-ja toetuslauaga. Hetkel on valik suurem. On nii 1-,2,3 ja 4 laualisi. Kuidas saab puhata 1-e lauaga pingil? Muidugi on mugavam jalgupidi 2-lise lauaga pingil!

Noortel, kes kasutavad meie parki, ei ole rahalised vahendid vist väga suured. Meenub hiljutine üks juhus, kui noor tütarlaps (15-17a.), samavanune poeglaps, istusid (?) jalgupidi istepingil, nende ees seisis poolik konjakipudel + Coca Cola. Kindlasti oleks neil olnud mugavam kuskil soojas ruumis menüüd tarbida ja ka serveerimistemperatuur oleks olnud õiglasem. Mis tulevik ootab noori, kes kella 9-10 ajal hommikul juba pargis õlut rüüpavad? Kuidas suhtutakse ettevõttes, koolis töötaja peale, kes lõhnab juba tööpäeva alguses.

Kas noored ja pargiprobleem häirib ainult, ehk ka mõningaid teisi? Kas Mustamäe LOV-i ei huvita – mis on saanud nende tellimistööst. On kergem tegeleda kultuurikeskus „Kajaga”, kus on tsiviliseeritum publik! Kas ka LOV-i juhatusel- Juhatajal on oma arvamus väljakujunenud olukorrast? Tundub, et Mustamäe ajalehes „Mustamäe” on põhiprogrammiks Juhatajaga seotud probleemid ja tema isiksuse promomine, miks muidu domineerivad igal leheküljel tema isikupildid. Kas osa Mustamäe eelarvest on suunatud Juhataja pildistamisele? Osa eelarvest võiks suunata ka uute pargipinkide, prügikastide, jne. soetamisele! Ei oleks paha, kui Mustamäe LOV korraldaks mõne kultuurilise ürituse igapäevastele rahulduse taotlejaile meie pargis.

Reformierakond lubab viie aasta pärast jõuda Eestimaal 5-e rikkama Euroopa Riigi hulka. Kas ka sellise seltskonnaga, kes on meie pargis tegutsev igapäevane eliit? Kas valimisprogrammid näevad ette ka kuidas äratada noorte huvi riigi ettevõtmiste ja tegevuse kohta? Huvitav, kas mõne riigikogulase aruandes on kajastanud ka punkt – külastasin …… parki, vestlesin teemal ……. Eraldasin oma esinduskuludest…….?

Lõpuks tahaksin küsida: kas inimeste, eeskätt noorte vaimsete ja kehaliste rahulduste täitmiseks on ka teisi lahendeid, või me jätkame eespool toodud fakte märkamata? Tuletan meelde, et mahasadanud lumi on ajutine. See ei ole tekkinud olukorra lahendus.