VASTUSED

MEGA

1. Mis peaks olema Eesti presidendi kõige tähtsam iseloomuomadus?

Ausus ja ühiskonna ühendamise võime.

2. Kas ja kui oluline on presidendi puhul tema minevik?

Kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta. Kuna Eesti president on Eesti esimene kodanik, siis ei saa tal oma rahva eest midagi varjata olla.

3. Mis oli Lennart Meri kõige suurem õnnestumine ja ebaõnnestumine presidendiametis?

President Meri on teinud kaubamärgi rahvusvahelise kaubamärgi “Eesti president” nii tuntuks, et presidendikandidaat Matti Päts võiks selle patendiametis registreerida.

4. Kas presidendiks peaks olema tegevpoliitik või hoopis poliitikast eemal seisev silmapaistev isik?

Isegi kui presidendiks kandideerib mittepoliitik, siis presidendiks saades muutub ta automaatselt tegevpoliitikuks. Kas lubate end opereerima praktiseeriva kirurgi või hoopis arstiteadusest eemal seisva silmapaistva isiku?

5. Kas presidendi kohta ja ülesandeid Eesti poliitilises süsteemis on vaja oluliselt muuta?

Presidendi roll on täna piisavalt määratletud. Ma arvan, et juba 2006.aastal, järgmistel presidendivalimistel peab presidendi valima rahvas.

Traditsioon

Kuna te NL koondise arstina palju reisisite, on teiegi kohta sarnaselt teiste suurmeestega nn KGB väljasõidutoimik.

Olete varem avameelselt rääkinud, kuidas enne Müncheni OM käisite (nagu kõik) Dzherzhinski väljakul teatud majas vestlusel.

Üks asi on selgusetu: kas Teile on tehtud kunagi ettepanek hakata KGB heaks tööle?

1974.aastal, enne USAsse sõitu kutsuti mind KGB peakorterisse Dzerzinski väljakul ja öeldi, et meil on andmeid, et te kavatsete Ameerikast mitte tagasi tulla. Selle kinnituseks nõuti allkirja. Kuna mul tekkis kahtlus, et seda allkirja võidakse minu vastu hiljem ära kasutada, siis jätsin alla kirjutamata. Olin veendunud, et see sõit jääb sõitmata. Sõit siiski toimus.

It-mees

millal teil kodulehekülg üles saab tahaks toimikut näha nagu OTI saates lubasite!

Kodulehekülg avaneb kohe pärast jaanipäeva.

raulie

Kelles näete enda tugevaimat konkurenti?

Kõigi konkurentidega tuleb arvestada ja kedagi ei tohi alahinnata. Ametlikult seatakse kandidaadid üles alles Riigikogu erakorralise istungjärgu eel, nii et konkurentide nimekirjas võib tulla ootamatuid muudatusi. Kes on täna favoriit, võib homme olla autsaider.

Käsi südamel, kas Teil endal pole olnud kiusatust dopingut proovida?

Arstina annan ma aru, millist laastavat järelmõju dopingu kasutamine põhjustab. Seega ei ole see minus kunagi kiusatust tekitanud.

Grünwald

Kuidas kommenteerite teie erakonna (reform) sees toimuvaid protsesse, mida Siim Kallas eile EPL-is nimetas "kahetsusväärseteks lahknevusteks"? Kuidas hindate Siim Kallase käitumist usalduse avaldamisel Erastamisagentuuri juht Liivikule, kes oli juba peaaegu juhtimas Eesti Raudteed Masseile-Sposatole?

Tegu on ajakirjandusliku mulliga. Liberaalses erakonnas on erinevad arvamused teretulnud.

Erastamisagentuuri juhataja Liiviku käitumine on mulle täiesti arusaamatu.

TexMex

Milline on teie hinnang tugevalt koos püsinud koalitsioonile? Kas koalitsiooni suutmatus eri parteide ministreid korrale kutsuda on paras ohver ühtse hääletamisrulli hoidmise eest?

Koalitsiooni koospüsimine tagab riigis stabiilsuse. Küllap saavad kõik ministrid järgmistel riigikogu valimistel oma tegevusele või tegematajätmisele valijatelt õiglase hinnangu.

Keskmees

Kas te tegite kõik endast oleneva et kõrgete pensionide maksustamine 26% tulumaksuga Riigikogu viimasel istungil läbi läheks? On arvatud, et reformierakond instrueeris teid "lõtva" mängima?

Eripensionid lähevad maksustamisele niikuinii, sellest me ei tagane.

1 mees

Milliseid võõrkeeli te räägite ja millisel tasemel?

Valdan inglise, soome ja vene keelt.

Millal on teie hinnangul rahvas valmis endale ise presidenti valima?

Rahvas on juba täna valmis ja saab seda loodetavasti teha aastal 2006.

Mille poolest olete te parem teistest praegu üles seatud presidendikandidaatidest ja kui suurteks peate oma võimalusi võrreldes teistega?

Selle vastuse annavad valimised.

Kas te kirjutate oma kõned praegu ise? Kas presidendina kirjutaksite?

Jah, kõik kõned kirjutan endale suupäraseks ise, kuid nende koostamisel on hõlmatud ernevate eluvaldkondade asjatundjad.

Millisesse riiki teeksite oma esimese välisvisiidi presidendina?

Alustan põhja- ja lõunanaabritest.

megaboy

Te tahate olla terve Eesti president.

Kas see tähendab Eesti kui terviku või tervete kodanike Eesti president? Või mõlemit?

Me rajame terviklikku Eestit ja Eesti teevad tugevaks terved kodanikud.

tsooru

Rahval pole presidendivalimisel midagi kaasa ütelda, sest valimised parlamenti ja omavalitsustesse tehti parteilisel printsiibil. Milleks sellised propagandapöördumised? See on ju kodanike petmine.

Rahval on õigus teada, keda valitakse Eesti presidendiks. Seega on õigustatud kandidaate ja nende vaateid tutvustav kampaania.

ma

Milline on Teie seisukoht kavandatava omavalitsuste reformi suhtes ? Miks eripensionide tulumaksustamise säte oli II samba pensioniseaduse koosseisus, miks ei esitata seda eraldi selge eelnõuna ?

Omavalitsuste reformi kava on kõige parem näide sellest, mis juhtub siis, kui ignoreeritakse osalusdemokraatia printsiipe. Praegu kavandatud omavalitsusreformis jääb suur osa probleemidest lahenduseta. Kindlasti tuleb arvestada tuleb kohalike inimeste arvamust.

Tänaseks on eripensionide maksustamist käsitlev eraldiseisev eelnõu Riigikogu menetlusse esitatud.

ifleD

Miks te ignoreerite oma valijate huve ja hääletate,nagu soovib mingi grupp seltsimehi,kuhu te kuulute?Kas rahvas teie jaoks on teisejärguline?

Miks ei võta Teie,kui Riigikogu Esimees,ette seaduse muudatuse tegemist,et kohustada tööd tegema kõik Riigikogu liikmed.Praeguse olukorra kohta vastate Teie,et seadus on selline.Aga seadusi teete ju TEIE!?

Mina vastutan oma tegude ja otsuste eest ise. Olen alati lähtunud Eesti Vabariigi Põhiseaduse 1. Paragrahvist, mis ütleb, et kõrgema võimu kandjaks on rahvas.

Realist

Te saate ju aru küll, et seekordsetest kandidaatidest ei sobi ükski presidendiks, kuid teie sobite neist ju kõige vähem! Miks te kandideerite?

Mina usun, et need, kes valivad Eesti presidendi, teevad parima valiku Eesti huvides.

analüütik

Millega ajate oma habet?

Nädalalõppudel žiletiga, kiiretel tööpäevadel pardliga

On Teil videokasett "Hunt Kriimsilma 9 ametit"?

Ei.

Keda näeksite kõige parema meelega järgmise Riigikogu spiikrina?

Selle otsustab Riigikogu

Mitu tundi ööpäevas keskmiselt magate?

Tervete eluviiside arusaam küsib minult 7 tundi. Soovitan teistelegi.

Tutvustage palun oma praegust ühiskondlikku tegevust? Kas Eestis võiks olla rohkem missiooniga inimesi? Kas presidendil oleks vajalik laiemalt tähelepanu pöörata erinevate organisatsioonide tööle ning neid oma pressiteadetes kajastada?

Selle üleslugemine läheks pikale, nimetaksin vaid mõned: Südameliidu patroon, Eesti Olümpiakomitee liige, Suusaliidu president. Viimasele kahele küsimusele vastan jaatavalt.

juhan

Mida arvate Eesti regionaalpoliitikast? Kas see toimib? Paratamatult toimub tugev tsentraliseerumine linnadesse, maaelu on hääbumas.

Kas näete alternatiivi?

Eestis peab igas linnas ja külas saama elada inimväärset elu.

jaan

Olete oppinud arstiks ja töötanud spordiarstina. Milline on teie suhe humanitaarteaduste ja -haridusega ja millistes kategooriates peaks Teie arvates olema suuteline motlema Eesti president?

Eesti president peab eeskätt olema suuteline mõtlema Eesti rahva ja riigi huvide kategooriates.

odaloba

Ah käite kalal? Mis tunne on sogases vees kala püüda?

Kala näkkab paremini puhtas vees.

anneke

Isamaaliidu presidendikandidaat Peeter Tulviste ütles, et viib Kadriorgu

Isamaaliidu põhimõtted, mis põhimõtted viite Kadriorgu teie hr.Savi?

Kadriorgu võtan kaasa terve Eesti põhimõtted, oma maailmavaate ja arsti ametist johtuva elukogemuse.

karu

Keskerakonna kandidaat Peeter Kreitzberg vastandab oma kampaanias edukaid ja edutuid Eestis. Kuidas lahendate selle edukate ja edutute probleemi,enda kui presidendikandidaadi jaoks Teie, härra Savi?

Eesti on just nii edukas kui väheedukas on meie ühiskonna kõige nõrgem liige. Julgustama peame ka edukaid, et need aitaks nõrgemaid järele.

noorpoliitik

Isamaaliit , ilmselt oma presidendikampaania huvides, on kilbile tõstnud

teema endiste NLKP lihtliikmete mittesobivusest kõrgetesse riigiametidesse,

aga neid lihtliikmeid oli 100 000.

Kuidas peaks üks alla miljoni elanikuga rahvas sellesse suhtuma?

Rahvas ei peaks langema kollektiivsesse enesesüüdistusse. Kelle rahvas kõrgetesse ametitesse valib, on tema enda otsustada. Jätkem rahvale õigus teha oma valikuid. Mina usun rahva tervet mõistust.

kaloanu

Isamaaliit on järjest rohkem oma liidrite nagu Jüri Mõis suu läbi kutsunud rahvast täies koosseisus elama asuma Tallinnasse, isegi Isamaaliidu presidendikandidaat Peeter Tulviste paistab asjaga nõus olevat, sest vaikimine on ju nõustumise märk. Kas president Savi nõustuks sellise kursiga?

Ma ei saa sellise küünilise arusaamaga mitte mingil moel nõustuda. Me saame rääkida vaid ühest ja tervest Eestist. Igas Eestimaa nurgas peab saama elada täisväärtuslikku elu.

remm

Viimasel ajal on Teile härra Savi etteheidetud, et olete palunud Riigikogu esimehena autasustada teenete eest iseseisvuse taasamisel Arnold Rüütlit ja olümpiakomitee taastamise eest Arnold Greeni. On teid nende etteheidete ebaõiglus riivanud?

Riigikogu esimees saab igal aastal teha ettepaneku kolme inimese autasustamiseks riigi teenetemärkidega (2 riigikogu liiget ja 1 kantselei töötaja). Olen seda võimalust alati kasutanud. Arnold Rüütel on üks vanemaid riigikogu liikmeid. Teenetemärkide andmise otsustab siiski presidendi institutsioon.

aller

Keskerakonna preisdendikandidaat Kreitzberg toetas hiljuti Eesti eemalejäämist Euroopa Liidust. Kas ka Teie Riigikogu esimees Savi olete selle poolt, et eestlased ei sobi Euroopasse?

Eestlased on eurooplased.

küsija

Peeter Tulviste õigustas Mart Laari , kui viimane tegeles Savisaare pildi pihta tulistamisega. Kas ka teie õigustate Laari, isegi kui oleksite kuulunud ühte parteisse?

Ei, mitte mingil juhul. Relv tuleb kätte võtta ainult kodumaa kaitsmiseks.

Ajatolla

Vaadeldes tänast esitatud küsimuste hulka: kas olete nõus, et rahvas on hetkel tüdinud valimiskampaaniast ja debattidest? Mida teha, et huvi suureneks?

Kindlasti oleks huvi suurem, kui presidendi saaks valida rahvas. Paraku ei ole internet veel kõigi Eestis kõigeile kättesaadav.

saba

Mart Laar oli komsomol. Komsomol oli aga kompartei reserv. See tähendab kuritegelik organisatioon. Kas peate õigeks, et Mart Laar jätkab peaministrina, sest miks ta ikka sinna kuritegelikku organisatsiooni astus?

Eestis on palju tähtsamaid teemasid, mille üle südant valutada.

anatoomik

Austet Hr Savi, Kas te saaksite selgitada mis asi on musculus obliquus capitis cranialis?

Inimese ajus ei ole ühtegi lihast, kuid aju sisaldab 99% vett.

riigikodanik

Miks olete korduvalt väljendanud oma vastumeelsust kommunismi kuritegudele hinnangu andmisele?

Kas Teie arvates ei olnud inimeste vägivaldne küüditamine, nende füüsiline ja vaimne hävitamine piisavalt kuritegelik?

Milline oleks Teie arvates selle minevikuprobleemi ÕIGE lahendus?

Miks pürgite nii innukalt presidenditoolile? Kas Teile meeldib võim või populaarsus või mõlemad korraga?

Kas usute, et suudate täita presidendile esitatavaid nõudeid teadmiste, kõneosavuse ja diplomaatia osas, samuti enesevalitsemise osas (puudujäägid selles ilmnesid intervjuus Urmas Otiga).

Kas suudate taluda paratamatut, pidevat, avaliku tähelepanu ja kriitika all olemist, mis kaasneb kõrgel positsioonil oleva ühiskonnategelase positsiooniga?

Kas ja kuidas suudate ohjeldada korruptsiooni meie riigis ja seada piiranguid ametnike privileegidele?

Oma hinnangu kommunistliku režiimi suhtes on Eesti rahvas iseseisvumisega juba andnud: laulev revolutsioon, iseseisvuse rahumeelne taastamine, Balti kett. Minevikku tuleb mäletada, kuid pole võimalik edasi liikuda selg ees. Süüdi ei saa olla rahvas, süüdi saavad olla inimesed.

Korruptsioonivastase võitluse kõige olulisem vahend on riigi otsuste selgus ja läbipaistvus.

Otsuse, kellest saab järgmine Eesti Vabariigi president, teevad valijamehed Riigikogus või valijameestekogus. Ma usun, et nad teevad õige valiku ja valivad presidendi tervele Eestile.

Tänan kõiki küsijaid ja kommentaatoreid, samuti Mega portaali. Täiendavat infot minu elust ja tegemistest ning valimiskampaaniast leiate pärast jaanipäeva avanevalt koduleheküljelt www.president2001.ee.

Lugupidamisega

Toomas Savi

FOTOD TOOMAS SAVIST ERINEVATEL ELUHETKEDEL: