Toomas Hendrik Ilves kutsus laupäeval Hantõ-Mansiiskis üles jälgima euroopalikke väärtusi, seda eelkõige igas soome-ugri piirkonnas ning arendama vabadust ja demokraatiat.

The Moscow Times kirjutab, et Ilves vihjas ka Euroopa Liidule, mis kaitseb Venemaa vähemusrahvuste huve. „Euroopa Liidu vihmavari on andnud eesti, soome ja ungari keelele sellise tagatise, mida neil veel ajaloos pole olnud,“ rääkis president ning küsis, kuidas saaks kindlustada ka soome-ugri keelte püsimise ja arengu.

Ajalehe hinnangul lugesid Vene poliitikud just sellest lausest välja üleskutse soome-ugri rahvastele Venemaast eraldumiseks. „Ilves lükkas hiljem kõik sellised tõlgendused ümber, nimetades neid hüperaktiivseteks ja moonutatud kujutlusvõimeks,“ kirjutab MT (Mitmel korral mainitakse Eesti presidenti artiklis ka kui lihtsalt Toomast).

Hoolimata Ilvese hilisematest kinnitustest, on MT arvates kahju juba tehtud ning kahe riigi niigi pingelised suhted muutusid veelgi keerulisemaks. Siiski on ka ajaleht arvamusel, et Venemaa peaks tõesti vähemusrahvustele rohkem tähelepanu pöörama ning võitlema hoolsamalt ka rassilise diskrimineerimise vastu. Seda mitte ainult mustanahaliste, vaid ka riigi enda väiksemate etniliste rühmade suhtes. "Rikas Venemaa peab kaitsma kogu oma rahvast."