Langil on õigus! Me peame kõigepealt täpselt aru saama sellest, mida minister öelda tahtis. Ta ütles seda, et ilusas Vene Teatri majas peab olema professionaalne vene teater ja see peab asuma Tallinnas. Vene Teater ei peaks olema koht, kus kakeldakse, seal tuleb teha teatrit, professionaalselt. Ministril ei olnud sellist mõtet, et paneme teatri kinni.

Vene Teatri probleem on praegu see, et eesotsas on ebaprofessionaalsed inimesed, kes ei sobi oma ametipostile. Kunstiline juht Natalja Lapina - ta ei saa sellel kohal olla! Pea kõik Vene Teatri näitlejad on tema vastu, nad kirjutasid ühise avalduse, et ei soovi temaga koostööd teha. Pärast seda kirjutas Lapina avalduse, et lahkub. Kuid Jantšek kutsus Lapina tagasi ja pettis näitlejaid.

Lapina ja Jantšek andsid vene ajalehtedele intervjuu, et ministeeriumi otsus on selline, et Vene teater tuleb sulgeda. See on vale! Nad valetasid teadlikult. Eestlased aga omakorda ei loe vene ajalehti ja siin tuleb sisse tõlkimise probleem.

Kumbki, ei Jantšek ega Lapina, ei räägi eesti keelt. Neil on omasarnastele venelastele lihtne rääkida, et eestlased panevad Vene Teatri kinni...

Samal ajal - mis teatris kulisside taga toimub? Eduard Toman, kes on tuntud nii eestlaste kui venelaste seas, andekas näitleja, lavastaja ja helilooja, aeti teatrist ära. Miks ei lastud edasi olla kolmekümnendais aastais kaunil väga heal näitlejataril Natalja Murina-Puustusmaal? Miks sunnitakse häid näitlejaid lahkuma?

Lapina ajal ei ole teatris lavastatud ainsatki teost, mis oleks eesti dramaturgiast, Lapina on Vene Teatris tööl olnud kolm aastat. Vene teater Eestis peaks venelastele tutvustama ka eesti dramaturgiast pärit teoseid! Lapina ei tea, mis riik see on, kus ta asub, ta ei ole siin elatud aja jooksul õppinud sõnagi eesti keelt. Jantšek ei ole hea teatrijuht, kunagi ta võeti kirjandusala juhataja ametiposti pealt maha ja tema sooviks on nüüd kõikidele kätte maksta. Jantšek ajab häid näitlejaid minema. Võib oletada, et ta sai Vene Teatri juhiks tänu sellele, et korraldab teatrifestivali Kuldne Mask, kuid võib vaielda ka selle üle, kas selle festivali poolt siia toodud lavastused ikka on kõige paremad, millena neid reklaamitakse. Pettumusi on selles valikus palju.

Ja Lapina ei ole hea kunstiline juht. Rein Langil on täiesti õigus, kui ta ütleb, et juhul kui nõukogu ei saa korda majja, siis tuleb see välja vahetada. Praegune olukord Vene Teatris on selline, et juhid ainult hirmutavad ja ei valda eesti kultuuri.

Ma tahaksin väga, et Lang vahetaks praegused Vene Teatri juhid välja ja leiaks asemele Eestist uued inimesed, siin on õigeid ja pädevaid inimesi küll, kes sobiksid nendele ametitele.

Missuguseid lavastusi võiksite praegusest Vene Teatri repertuaarist soovitada?

(pettunud toonil) Mitte midagi! Praegustest lavastustest ma ei nimetaks mitte ühtegi! Viimati oli üks väga hea töö Dovlatovi lavastus, mis oli kahes keeles, mõlemad keeled olid ka tõlgitud, nii vene kui eesti osa ja publikut oli mõlemast rahvusest. Selliseid asju võiks rohkem olla. Väga head näitlejad osalesid.

Kas meie venelased on teatrilembesed?

Jaa! Ja kõik venelased tahavad, et  teater jääks. See on viimane saar, mida keegi ei taha kaotada, sinna saab minna ja kuulda perfektset vene keelt, mida tänaval enam ei kuule.