Kas saite aru, mitu plaani ambitsioonikal, aga küpsuse ja tarkuse puudujäägiga Karilaiul on? Üks või mitu? Peretoetuste suurendamine kurikuulsas eelnõus ette pandud viisil, millest rääkides Karilaid plaane mainis, on ka muide peamiselt Isamaa plaan. Reformierakonna 2000 muudatusettepanekut sellele eelnõule on kahjuks samuti ostapbenderlik võte, mitte poliitkultuur, mida tahaks Eestis näha.

Kremlil, kes paistab olevat mõjuagentide ja kasulike idiootide kaudu tugevdanud rünnakut kogu läänemaailmas, on meie valitsuskriisi üle hea meel. Kultuuriteadlase Rein Raua arvates üritavad Eestis võimule pääseda Kremli huve jagavad poliitikud. Võimalik.

Praeguses rahvusvahelises olukorras on kõik muud variandid paremad kui EKREIKE, sest see oleks liiga Kremli-meelne.

Headele poliitikutele on üldiselt omane võime solvamised ja solvumised kiiresti unustada ning pärast tüli, mis tegi koostöö justkui võimatuks, peagi jälle koostööd teha. Sest riik vajab inimeste erimeelsustest hoolimata juhtimist. Osa Eesti uuema põlvkonna poliitikuid tahab küll kangesti tähtis olla ja niite tõmmata, aga ei taju riigijuhtimisega kaasas käivat vastutust.

Eeldusel, et Kaja Kallas ja Jüri Ratas räägivad omavahel suud puhtaks ja otsustavad puhtalt lehelt edasi minna, võiks praegusest koalitsioonist veel tegus kooslus saada. Või siis tooks ajutise poliitilise rahu uus koalitsioon, milleks reaalseid variante on kaks: EKREIKE või Reformierakond koos sotsiaaldemokraatide ja Isamaaga. Praeguses rahvusvahelises olukorras on ilmselgelt parem teine variant, sest EKREIKE oleks liiga Kremli-meelne. Võti on siin Isamaa käes.

Kui sel viisil mudast välja ronida ei suudeta, ei pea kartma erakorralisi valimisi. Kui Isamaa ja SDE ennast 5% künnise alla ei mängi, oleks uues riigikogus praeguse viie asemel kuus „klotsi”, millest koalitsioone kokku panna, ja värskeid tuuli Eesti 200 kujul.