Eestis tegutsevate kunstnike graafikalooming räägib näitusel oma staatilist kahemõõtmelist lugu. Teemavalik on vaba ehk just see, mis graafikuid praegu looma paneb, inspireerib ja puudutab – ikka selleks, et kaardistada tegelikku graafika seisu.

Eri vanuses loojad, erinevad tehnikad ja erinevad kontseptsioonid tasakaalustamas üksteist vaikivast dialoogis. Need sõnumid segunevad vastamisi seistes uuteks narratiivideks, muteerudes uuteks ideoloogiateks. Lähenevad koolkondlikud vastasseisud, võttes teineteiselt midagi üle.

Praegusel graafika tõusulainel on seis igal juhul põnev ja graafikapilt oma olemuselt pidevalt muutuv, nagu maleski. Ja seis on võrdne, sest näitusele on lubatud ainult vaikivad, liikumatud, kahemõõtmelised teosed. Ei võida ei must ega valge, vaid kolmas ja neljas kujuteldav mõõde, mis saab tekkida vaataja peas.

Kaasaega iseloomustab keskendumisvõime vähenemine. On raske sellel kiirteel seisatada, et süveneda vaikivasse staatilisse pilti ja leida sealt omaenda emotsioonide peegeldusi. Meie ümber on nii palju kirevat, liikuvat-plinkivat ja häälitsevat, kust saame väikese pingutusega informatsiooni kätte. Iseasi, missugune see info on ja kui kaua ta meie meelte pettekujutluses seisab või intellektuaalset naudingut pakub.

„Seis! Graafika!“ on vaatajale üleskutse seisatada ja vaadelda unikaalset joonte ja pindade mängu, süveneda kahemõõtmelisse, tihti vaid kahevärvilisse ja vahel kahemõttelisse narratiivi, süvenedes seeläbi iseendasse.

Näitusel osalevad Jüri Arrak, Charlotte Biszewski, Sirje Eelma, Eve Eesmaa, Ines Erlemann, Pille Ernesaks, Evelyn Grzinich, Inga Heamägi, Eero Ijavoinen, Külliki Järvila, Kertu-Liina Karjus, Kalli Kalde, Katrin Kaev, Margot Kask, Jüri Kass, Kaija Kesa, Liisa Kruusmägi, Toomas Kuusing, Mari-Liis Laanemaa, Tõnis Laanemaa, Ly Lestberg, Ove Maidla, Ella-Mai Matsina, Aarne Mesikäpp, Katariin Mudist, Viive Noor, Enno Ootsing, Tauno Ostra, Illimar Paul, Marilyn Piirsalu, Mark Antonius Puhkan, Lembe Ruben, Reti Saks, Regina-Mareta Soonsein, Mirja-Mari Smidt, Katri Smitt, Jaan Škerin, Helen Tago, Kadri Toom, Tarmo Tulgiste, Maria Kristiina Ulas, Ragne Uutsalu, Silver Vahtre, Märt Vaidla, Kelli Valk, Külliki Varvas, Marje Üksine