Kerge salat maasikavinegreti ja grilljuustuga

Aega kulub 20 minutit; jätkub neljale

Maasikaretseptid LP

Vaja läheb

u 100 g meelepäraseid salatilehti (näiteks rukola, spinat)

300 g grilljuustu

paar peotäit kirsstomateid ja peotäis basiilikut (soovi korral)

Pese ja kuivata roheline kraam ning aseta kas kaussi või jaota nelja taldriku vahel.

Prae või grilli juustu kummaltki poolt mõni minut kuni see on kuldpruun. Serveeri kohe.

Maasikavinegrett:

1 väike küüslauguküüs

200 g värskeid maasikaid

2 sl õuna(siidri)äädikat

2 sl esimese külmpressi oliiviõli

soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

1 sl (pruuni)suhkrut või vedelat mett

Haki küüslauguküüs peenelt, lõika suuremad maasikad väiksemaks, aseta kõik koostisosad kannmikserisse ja töötle ühtlaseks.

Serveerimisel vala kaste salatile ja sega läbi. Soovi korral lisa poolitatud kirsstomatid ja veidi väiksemaks rebitud basiilikulehed. Kõige peale aseta juust kohe pärast grillimist või praadimist. Võid peale niristada veel vinegretti ja jahvatada musta pipart.

Maasikate ja karamellise kohupiimakreemiga rullbiskviit

Aega kulub 30 minutit, millele lisandub külmas seismise aeg; jätkub kümnele

Maasikaretseptid LP

Rullbiskviit on suurepärane nii samal päeval kui ka siis, kui see on saanud üle öö külmas seista. Kaunistamiseks sobivad lisaks tuhksuhkrule ka mandlilaastud, maasikad, piparmündi ja melissi lehed ning erinevad söödavad õied.

Kui maasikaaeg saab läbi, saad rullbiskviiti valmistada vaarikate, (kultuur)mustikate või sõstardega.

Vaja läheb

Biskviit:

4 suurt muna

2 dl jahu

2 dl suhkrut

näpuotsatäis soola

peotäis mandlilaaste

Vahusta munad suhkruga. Lisa sõelutud jahu ja sool ning sega õrnalt läbi. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadises ahjus 8–10 minutit kuni biskviit on pealt kuldpruun ja läbi küpsenud.

Puista teisele küpsetuspaberile mandlilaastud ja kummuta soe biskviit selle peale. Eemalda kohe biskviidi küljest küpsetuspaber, millega biskviit ahjus küpses, ja keera koos alumise paberiga rulli. Lase biskviidil täielikult jahtuda.

Täidis:

200 g (1 pakk) vanillimaitselist kohupiima

u 200 g toasooja karamelliseeritud kondenspiima

2 dl (1 pakk) vahukoort

200–300 g maasikaid

Sega kohupiim karamellise kondenspiimaga enam-vähem ühtlaseks (see sobib ka, kui kondenspiim jääb veidi tükiliseks). Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja sega see õrnalt karamellikreemi hulka. Rulli jahtunud biskviit lahti ja laota kreem biskviidile.

Lõika maasikad väikesteks tükkideks ja puista kreemi peale. Keera biskviit paberi abil rulli ja aseta vähemalt kolmeks tunniks külmkappi tahenema.

Kaunistamiseks võid soovi korral tuhksuhkrut peale sõeluda.

Juustu-kohupiimakook marineeritud maasikatega

Aega kulub 20 minutit, millele lisandub ahjus küpsemise ja külmas seismise aeg; jätkub kaheksale

Kreemjas vanilline juustukook koos apelsinimekiga maasikatega on igati mõnus suvine maius. Kohupiim teeb kooki kergemaks ja mahedamaks, marineeritud marjad aga annavad särtsu juurde.

Serveerimiseks peaks juustukook olema külm, seega tasub see eelmisel päeval valmis teha. Kui juustukook aeglaselt jahutada ja järske temperatuurimuutusi ei ole, siis ei teki selle sisse pragusid, seega tasub koogil lasta kõigepealt ahjus jahtuda.

Vaja läheb

Põhi:

200 g küpsiseid (näiteks digestiiv-, šokolaadi- või vanilliküpsiseid)

80 g sulatatud võid

Purusta küpsised kas köögikombainis, pudrunuiaga või muul viisil (näiteks Jamie Oliver paneb need köögiräti sisse ja tambib seda rätti vastu köögi tööpinda), sega küpsisepuru sulatatud võiga läbi ja suru ühtlase kihina 22–24 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse vormi põhja, mis on varem kaetud küpsetuspaberiga või võiga määritud ja jahuga üle puistatud. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidis:

400 g toasooja toorjuustu

300 g vanillimaitselist või rosinatega kohupiimapastat

3 suurt muna

1 sl vanillisuhkrut

100 g suhkrut

1 sl maisitärklist

peotäis mandlilaaste (soovi korral)

Sega täidise ained (v.a mandlilaastud) visplit kasutades omavahel ühtlaseks. Vala täidis vormi, puista soovi korral peale mandlilaastud ja küpseta 160-kraadises ahjus u 50 minutit, kuni kook on äärtest tahenenud, kuid keskelt veel võdiseb.

Keera ahi kinni, tee ahjuuks praokile (jäta nt pajakinnas ukse vahele) ja lase koogil ahjus jahtuda. Täielikult jahtunud kook aseta vähemalt mõneks tunniks, veel parem ööks, külmkappi.

Marineeritud maasikad:

400 g maasikaid

1 apelsini peenelt riivitud koor

1–2 sl tsitruselikööri (nt Cointreau, Grand Marnier)

2 sl vedelat mett

Lõika maasikad pooleks või neljaks. Sega ülejäänud ained omavahel, lisa maasikad ja sega ühtlaseks. Aseta kuni serveerimiseni külmkappi.