Veljo Tormise ja Rasmus Puuri ooperi "LALLI ehk Mere keskel on mees" peaproov

„Lalli“ keskmes on mees Lalli, kes elab rahus oma naise ja tütrega keset üksildast põlismetsa. Segamatu üksindus ei kesta kaua – külast jõuab Lallini kuuldus Inglismaalt saabunud piiskopist, kes on saabunud kõiki „paganaid“ ristima ja ristiusku vastu võtma. Ka ümbritsev külakogukond keelitab Lallit seda tegema, kuid mees ei nõustu. Temal on oma jumal, Lapi kõrb ja Kaikkivalta. Ta ei mõista, miks ta ei või omaette ja rahus, ristiusuta edasi elada – ei sega nende pere ju kedagi ega vastupidi. Las teised võtavad ristiusu vastu, Lallil on oma usk. Piiskop Henrik seda nii jätta ei saa ning asub ähvardama. Kahe maailmataju ja -vaate vahel kasvab pinge, mis ei jäta puutumata ühtki pereliiget ega küla. Kõik liigub vääramatult punkti, kust edasi ei saa. Ühel tuisusel-tormisel talveõhtul juhtub midagi pöörast, mis lõpetab kõik. Sekkub saatus ja surm.

Veljo Tormise ja Rasmus Puuri ooperi "LALLI ehk Mere keskel on mees" peaproov

Ooperi sõlmküsimused puudutavad tugevalt ka praegust aega. Igaühel on oma tõde, mida kasvõi vägisi teistele peale surutakse, selle asemel et lasta igaühel rahus oma tõega olla. Kuidas suuta elada kogukonnas, austada teiste vabadust ja väärtusi ning kohaneda muutuva maailmaga.

„Lalli“ muusikajuht ja dirigent on Tõnu Kaljuste, lavastaja Veiko Tubin, kunstnik Kristjan Suits, liikumisjuht Ingmar Jõela. Osades Koit Soasepp (Soome Rahvusooper), Iris Oja, Maria Listra, Mati Turi, Heldur Harry Põlda (Rahvusooper Estonia), Raul Mikson, Märt Jakobson. Kaasa teevad Vox Clamantis, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Estonian Cello Ensemble, löökpilliansambel.

Ooper on soome keeles, eestikeelsete subtiitritega.