„Kui hakkasin otsima eesti keelpillimuusikast kompositsioone, millega astuda dialoogi Silvestrovi muusikaga, siis oli kena leid Eugen Kapi „Variatsioonid keelpillidele Ukraina rahvaviisi teemale“. Võrreldes kontserdi teiste teostega, on Eugen Kapi variatsioonid kõlanud publiku ees vaid korra - 1983. aastal,“ lisab Kaljuste.

Kontserdid toimuvad 26. augustil kell 19.30 Tartumaal Kambja kirikus, 27. augustil kell 12 Rakvere Kolmainu kirikus ning 27. augustil Raplamaal Hageri kirikus.

Sügishooajal on kavas Pärt, Rääts, Eesti-Soome kultuurisild ning uus sari „Kontsertmeistrid“

Tõnu Kaljustet koos Tallinna Kammerorkestri ja Eesti Filharmoonia Kammerkooriga peetakse rahvusvaheliselt Pärdi suurimateks asjatundjateks. Septembris seisavad neil ees kontserdid Pärdi päevadel ning Arvo Pärdi autorikontserdid Eestis ja võõrsil.

Oktoobris tähistab Tallinna Kammerorkester helilooja Jaan Räätsa 90. sünniaastapäeva. Uut kontserti sarjas „Autoritund“ juhatab Rasmus Puur, kes pakub lähivaate Jaan Räätsa rütmierksasse muusikasse. Rääts on helilooja, kes mõjutanud Eesti muusikat oluliselt; ühtlasi tähistab tema looming postmodernistliku mõtteviisi algust eesti muusikas.

Hõimupäeva paiku soleerivad Tallinna Kammerorkestri ees duo Tiksola ehk Antti Tikkanen ja Minna Pensola. Tandem on Soome muusikaelus silmapaistev ja mitmekülgne tegutseja, ühtlasi on nad värsked Kuhmo kammermuusikafestivali kunstilised juhid. Kuhmo on soomeugri kultuuripealinn aastal 2023.

Novembris toob dirigent Olari Elts kontserdilavale topeltkoosseisu keelpilliorkestreid – Tallinna Kammerorkestri ja Kymi Sinfonietta, kellega koos antakse kontserte mõlemal pool Soome lahte. Solistidena teevad kaasa nii Eesti kui ka Soomes hinnatud pianist Irina Zahharenkova ja Soome timpanimängija Vladimir Belov. Ühtlasi tähistab kontsert Tallinna ja Kotka sõpruslinnade üle 70 aasta pikkust koostööd.

Oma sünnipäevahooajal pakub Tallinna Kammerorkester muusikagurmaanidele nautimiseks uue sarja „Kontsertmeistrid“, mis toob orkestri ette uue põlvkonna keelpillimängijad. Esimene kontsert toimub juba nimetatud Soome muusikute Antti Tikkaneni ja Minna Pensolaga, edasi astuvad orkestri ette Robert Traksmann, Hans Christian Aavik ja Andres Kaljuste.

Tõnu Kaljuste eestvedamisel 1993. aastal professionaalse keelpillikollektiivina tegevust alustanud Tallinna Kammerorkester on Eesti vanim ja siiani ainus püsivalt tegutsev keelpilliorkester Eestis. Lisaks kontserttegevusele kodumaal esinetakse maailma nimekatel kontserdilavadel ja tegeletakse plaadistustegevusega, sealjuures salvestatakse Eesti heliloojate muusikat. 2021. aastal oli Tallinna Kammerorkester Eesti muusikaauhindade jagamisel kolmekordselt nomineeritud. 2014. aastal oli orkester kaastegev Arvo Pärdi autoriplaadil „Adam’s Lament“, mis tõi dirigent Tõnu Kaljustele Grammy.