Argipäeva lõuna ajal on seekord majas meeldivalt vähe rahvast, mis tähendab, et kuskil pole trügimist ega tihedaid inimsummasid, vaid saab nautida vaateid moodsalt sätitud mööblile ja skandinaavialikule sisustuskraamile. Aga kuna oleme tulnud söögiretkele, suundume otsustavalt teisele korrusele, et üles otsida oma eesmärk – restoran. Välismaa IKEA-kogemusega komandolane juhatab vilunult, et toidu transpordiks tuleb võtta spetsiaalne kandikukäru, mille kolmele tasapinnale mahub ära ka kõige suurema söödiku lõuna. Käru on harjumatu, aga väga mugav. Toiduriiutel algab valik magusroogadest ja lõpeb praadidega – ilmselt selleks, et soe toit kõige vähem aega kandikul jahtuks.

Restorani minnes tuleb kõigepealt võtta kandikukäru ja kandik, edasi sujub kõik juba lihtsalt.

Varased kunded saavad IKEA-s ka hommikueinet. Kuna meie saabume kohale lõuna ajal, siis on pudrud ja omletid juba silmapiirilt kadunud, küll aga pakutakse päris laia valikut lõunaroogi. Kokkuvõtlikult võiks öelda, et menüüs valitsevad kõikvõimalikud pallid (kanast, lihast ja taimsest toorainest) ning mitmel moel tehtud lõhe.

Eelroogadest otsustame värske ja rammusa krevetivõileiva (3,79 €) kasuks. Rootsi klassikalise Skagen toast’i lihtsamas sugulases pole kate sätitud mitte röstsaiale, vaid väikesele Lapi leivakesele, mille magus mekk annab toidule oma varjundi. Väike salatipadi, toredad krevetid, keedumunaviilud ja törts majoneesi moodustavad kokku toitva ja maitsva eelroa. Oma hinna kohta väga hea!

Krevetivõileib ületas kõiki ootusi. Eriti hea suutäis!

Lihapalle saab praadi valida viis (liiga vähe!), kaheksa (paras kogus, 3.59) või 12 (tõelisele lihapallifännile) ja selline paindlikkus on väga meeldiv. Pallide kõrvale pakutav kartulipüree on kahjuks kuiv ja ebaseksikas ning kõrvalistujate taldrikutelt on näha, et nii ei arva ainult meie. Aga lihapallid ja pruun kaste on prae parim osa, milles meid on ammuilma veennud parajalt paks mees parimates aastates, kes osutus lihapallide alal tipptasemel asjatundjaks.

Rootslaste lihapallid on ausad, suts pohlamoosi ja pruun kaste muutsid need veelgi hõrgumaks.

Ka lõhefilee (6.49) on koduselt maitsev, mida aga ei saa öelda peaaegu maitsestamata nisupilafi kohta. Selle valijaile tahaks soovitada, et paluge lisada oma kalapalale pigem hautatud Türgi ube. Nii nagu IKEA-s saab lõpmatult kombineerida mööblit, saab sealses restoranis oma maitse kohaselt kokku panna prae. Kui ei soovi nisupilaffi – palun väga, valige näiteks oad või friikartulid.

Lõhepala kõrvale võiks nisupilafi asemel tellida näiteks friikartuleid.

Kaeraküpsisega mustikavaht (1.99) maitseb nii, et seda poleks patt pakkuda ka mõnes kallimas restoranis. Rootsipärane õunakook (1.49) maitseb nagu kodus tehtu, kuigi kenas topsikeses vaniljekastme asemel, mida võib imetleda menüü fotol, on koogi juurde pritsitud hoopis törts tundmatut kreemi.

Mustikavaht ja smuuti

Õunakook

Argipäeviti saab IKEA kliendikaardiga kuumi jooke lausa tasuta (kui restoranist on ostetud vähemalt 1 euro eest), aga masinakohv on sellest hoolimata täiesti viisakas. Peale kõige muu saab valida kohvivalgendajaks nii piima kui ka kaerajoogi.

Suurt osa menüüs pakutavast saab esimese korruse toidupoest külmutatud kujul kaasa osta. Lihapallid on paraku külmletist lootusetult otsas. „Nädalavahetusel oli hullumaja!“ selgitab toidupoe kassapidaja ohates. Eks me siis pea uuesti tulema.

IKEA restoran

Kangrumetsa tee 1

Kurna

Harjumaa

Toit 8/10

Teenindus 9/10

Õhkkond 6/10