EESTI PÄEVALEHE SEISUKOHT | Taunime seda, et poliitikud on võtnud enne valimisi välja vene kaardi. See paneb ilmselgelt siinsed venelased Eesti riigist võõranduma, mis on aga vesi Putini veskile.

Parim viis liita kõhklev leer kokku Putini sõja toetajatega on rünnata siinseid venelasi, panna nad kõik ühte patta. Piisab ka selle kogukonna ainult ühe osa (nt Venemaa kodanike) pitsitamisest, et seda võidaks võtta kui laiemat vastandumist siinsetele venelastele. Kui selliseid algatusi koondub ühte ajaraami palju, saabki millalgi mõõt täis – isegi kui algatuse idee võib olla vastupidine. See on aga arusaadavalt üks halvemaid asju, mis saab nüüdsel äreval ajal juhtuda.

Praegu, pool aastat enne riigikogu valimisi hakkabki säärane torm hoogu koguma, eelkõige Isamaa eestvedamisel. Küll tahetakse võtta Vene kodanikelt õigus siinsetel kohalikel valimistel hääletada, saadetakse inspektoreid nn vene koolidesse, Narvalt nõutakse tänavanimede muutmist, torgitakse Maarjamäe memoriaali ning lubatakse vajaduse korral riigi jõuga punamonumente eemaldada. Eilsest jõustus teatavasti ka viisakeeld.

Jah, nii mõnigi mainitud asjadest tulekski ära teha, küll aga ei ole taktikaliselt tark teha seda kõike korraga ja just praegusel keerulisel ajal, kui toimuvad nii sõda kui ka valimised.

Tõsi, Isamaale on see olukord kasulik, nad saavad näidata end tegude erakonnana ja kõnetada konservatiivset valijat. Leidub neidki, kelle meelest tuleb just sõjaajal sellised sammud ära teha.

Teisalt, nagu eespool näidatud, väikese algustähega isamaa ei pruugi sellest võita. Seega, head Eesti poliitikud, teeme palun nii, et nn vene kaart ei kujune nende valimiste põhiteemaks. Peame toetama Ukrainat, kuid me ei peaks sõdima Eestis elavate venelastega. Ärme teeme Putinile sellist kingitust.