Helikunsti sihtkapitali esimees Marje Lohuaru kiitis muusikuid, öeldes, et vaatamata koroonaviiruse pandeemiale ja ärevatele aegadele on Eesti muusikaelu erakordselt tihe ja dünaamiline, omades mõjusat ja laiahaardelist tähendust meile kõigile, ja seda ka rahvusvaheliselt. „Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali preemiatele esitati tänavu üle seitsmekümne nominendi ja need 12 preemiat katavad ainult murdosa nendest loojatest, keda sooviks tunnustada. Suur tänu teile!“ ütles Lohuaru.

Tänavused preemiasaajad on:

Erkki-Sven Tüür erakordse loominguaasta, flöödikontserdi „Lux Stellarum“ ja X sümfoonia eest;

Erkki-Sven Tüür

European Jazz Conference korraldustiim: Anne Erm, Jaak Sooäär, Eva Saar, Elo-Liis Parmas, Marti Tärn, Maret Mikk, Anu Luik, Kirke Karja, Ronja Soopan – kõrgetasemelise rahvusvahelise suursündmuse väljapaistva korraldamise eest;

Hans Christian Aavik – võiduka osalemise eest Carl Nielseni nimelisel konkursil;

Hans Christian Aavik

Helena Tulve – suurteose, ooperi „Wölfe“ loomise eest;

Helena Tulve

Henri Christofer Aavik – võidukate osalemiste eest Jorma Panula nimelisel ja Jevgeni Svetlanovi nimelisel konkursil;

Henri Christian Aavik

Iris Oja – erakordsete nüüdismuusika ettekannete, rollide eest Tatjana Kozlova-Johannese muusikateatrilavastuses „söövitab.tuhk“ ning Veljo Tormise ja Rasmus Puuri ooperis „Lalli ehk mere keskel on mees“;

Iris Oja

Kirke Karja – viljaka loominguaasta ning tipptasemel kontsertide eest Eestis ja maailmas;

Kirke Karja 31.05.2022

Marcel Johannes Kits eduka osalemise eest kuninganna Elisabethi konkursil;

Marcel Kits

Monika-Evelin Liiv väljapaistvate ooperirollide eest rahvusvahelistel ooperilavadel ning sooloesinemiste eest kodu- ja välismaal;

Monika-Evelin Liiv

Toivo Nahkur aastakümnete pikkude missioonitundelise töö eest Eesti klaverimängukunsti arendamisel.

Toivo Nahkur

Helikunsti sihtkapitali tunnustuspreemiad pikaajalise panuse eest valdkonda said:

Kaido Kelder korraldusliku ja loomingulise töö eest muusikapõllul

Kaido Kelder

Rein Roos pikaajalise ja laiahaardelise panuse eest Eesti löökpillimängu arengusse

Rein Roos

Eesti Muusikanõukogu tunnustab möödunud hooaja ja senise tegevuse eest muusikavaldkonna parimaid heliloomingu, interpretatsiooni ja muusikaelu tegelase preemiatega.

Heliloomingu preemia sai Tõnis Kaumann viljaka, eredat teatraalsust ja huumorit ning eri stiile veenvalt ühendava loomingu kammermuusikast ooperini eest.

Interpretatsioonipreemia sai klaveriduo Kai Ratassepp-Mati Mikalai sihipärase ja kunstiliselt kõrgel tasemel loomingulise tegevuse eest.

Muusikaelu tegelase preemia pälvis Villu Veski - džässmuusik, põnevate ideede generaator ja elluviija, kes on üle veerandsaja aasta korraldanud „Juu Jääb“ festivali.

Muusikapreemiad 2022
Villu Veski

Muusikapreemiate pidulik üleandmine toimus Viimsi Artiumis. Preemiagala lavastaja ja stsenarist oli Veiko Tubin ning kunstiline juht ja dirigent Risto Joost. Muusikanõukogu preemiameene autor on Kristiina Oppi, Kultuurkapitali preemiameene „Jonnakas“ autorid on Risto Tali ja Rait Siska.