„Ma ei kaalunud rohkem kui ühe sekundi võib-olla,“ ütles homme hommikul Kadriorgu presidendi õnnistust saama minev kihnlane. „See on küsimus, mida küsitakse kõigilt riigikokku kandideerivatelt poliitikutelt – kas te soovite saada ministriks. Loomulik vastus on: jah. Pead olema selle enda jaoks läbi mõelnud, et kui pakutakse sobivat portfelli, milleks oled terve elu valmistunud, siis tuleb see vastu võtta.“

Keit Pentus-Rosimannus teatas ametist tagasiastumisest ja poliitikast lahkumisest ühismeedias. „Head sõbrad, tõmban täna joone alla ühele 19-aastasele etapile oma elus. Lõpetan väga pingelisi, aga ka väga huvitavaid aegu ja suuri otsuseid sisaldanud tegevuse Eesti poliitikas,“ kirjutas Pentus-Rosimannus sotsiaalmeedias.

„Minu töö selles valitsuses on tehtud ja ma astun rahandusministri ametist tagasi, et anda teed järgmistel valimistel kandideerijatele ning keskenduda ise Euroopa Kontrollikoja liikme tööga seotud ettevalmistusele,“ jätkas ta.

Reformierakonna fraktsioonis on mitu inimest, kes rahandusministri kohta väärivad ja on seda ametit ka varem pidanud. Jürgen Ligi, Aivar Sõerd, Maris Lauri. Ent peaminister Kaja Kallase valik langes Akkermannile. „Ehk valis Kaja Annely seetõttu, et ta on naine. Kindlasti on Annely ka Kaja meeskonna liige. Aga tõsi, Annely on end positiivsest küljest näidanud ja enne valimisi on ta üsna hea valik,“ viitas üks fraktsiooni liige päeval.

Neil Reformierakonna fraktsiooni liikmetel, kellega Eesti Päevaleht kõneles, Akermannile pretensioone polnud. Tõsi, nii mõnelegi oli Akkermanni nimi päeval küll üllatuseks, eelkõige just eelpool viidatud nimede puhul, kes on varem rahandusministri ametit edukalt pidanud ja väärinuks uut võimalust. Teisalt, nagu viidati, on riigieelarve valmis, riigikogule üle antud ja suuri probleeme rahandusministri ametikohal ei terenda. Tõsi, riigieelarvet peab Akkermann riigikogus nüüd ise hakkama kaitsma, sest Pentus-Rosimannuse lahkumiskuupäev on juba kolmapäev, 19. oktoober. Sama päeva hommikul nimetab president Alar Karis ametisse Akkermanni.

Eelarve kaitsmisega saab Akkermann ilmselt hakkama. Ta on siiani olnud riigikogu rahanduskomisjoni ja riigieelarve kontrolli erikomisjoni liige. Akkermann on lõpetanud Tartu ülikoolis majandusteaduse eriala, olnud AS-i Kihnu Veeteed juhatuse liige, Kihnu vallavanem ja Pärnu abilinnapea rahanduse alal. Erialaste oskuste ning sõnaseadmise kõrval tõstetakse esile Akkermanni inimlikku poolt: ta saab läbi erinevate inimestega.

Pentus-Rosimannuse otsus poliitikast lahkuda tähendab, et ta ei naase alates kolmapäevast ka riigikokku, vaid siirdub paariks kuuks vanemapuhkusele. Ta kinnitas, et ei kandideeri kevadistel riigikogu valimistel ning Euroopa Kontrollikoja liikme ametisse kinnitamise korral lahkub ka Reformierakonna aseesimehe kohalt ja juhatusest.

Mart Helme tahab Pentus-Rosimannust lähemalt uurida

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimees Mart Helme (EKRE) esitas Pentus-Rosimannuse Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks esitamise kohta prokuratuurile kuriteokaebuse. Kuriteokaebuse järgi on põhjust kahtlustada, et Keit Pentus-Rosimannus korraldas ja suunas kontrollikoja liikme nimetamise ettevalmistusi rahandusministeeriumis ning selle valitsusse viimist ajal, mil tal endal oli selle ametikohaga seotud isiklik majandushuvi.

Mart Helme sõnul väljendas Pentus-Rosimannus enda soovi nimetatud ametikohale kandideerimiseks ning sellega kaasnevat majandushuvi juba 2022. aasta alguses nii Kaja Kallasele kui ka teistele poliitikutele.

„Kuna Pentus-Rosimannus ennast Euroopa Kontrollikoja kandidaadi valitsusse viimise protsessist rahandusministeeriumis ei taandanud, vaid vastupidi, osales selles aktiivselt, siis võis Pentus-Rosimannus panna toime toimingupiirangu rikkumise,“ ütles Helme.