Ukraina sõjas kasutavad jalaväemiine Venemaa ning Venemaa toetatud separatistid. Kaitseministeeriumi sõnul ei ole Ukraina pool neid kasutanud, kuid komisjonis väitis Kunnas vastupidist.

Jalaväemiinid põhjustavad valimatuid kannatusi ning omal ajal võitles nende keelustamise eest ka printsess Diana, kes tegi väga palju selle nimel, et jalaväemiinide ohtu maailmale teadvustada.

Eelnõu algatajata üks peamisi argumente oli see, et sõja korral kasutaks Venemaa meie vastu jalaväemiine ning seetõttu peame ka meie neid kasutama. Ehk siis - me ei saa julma vastase vastu minna nii, et seome endal ühe käe selja taha kinni. See argument on kaalukas, kuid samal ajal tuleb meeles pidada, et Venemaa on terroristlik riik ja sõdibki terroristlikul rahvusvahelist õigust eiraval viisil.

Selle eelnõu toetamine oleks timurlus. Kui ikka kaitseministeerium ja kaitsevägi on kategooriliselt mingi sõjapidamise vahendi kasutusele võtmise vastu, siis peavad olema tõepoolest erakordsed asjaolud, et riigikogu hakkaks teda selleks sundima.

Kuid nüüd loo püänt. Paraku komisjonis toimunud hääletusel see seisukoht hetkel peale ei jäänud ning eelnõu tagasi lükkamise ettepanek toetust ei leidnud. Eelnõu läheb esimesele lugemisele komisjoni poolse ettepanekuga esimene lugemine lõpetada.

Ennustan, et selles küsimuses võib tulevikus ees seista arutelusid valitsuskoalitsiooni tasemel.