Tegelikult nõudsid uued sünteetilised opioidid nitaseenid veelgi rohkem elusid. Jaanuari lõpus ei olnud terviseametis veel valmis kõigi 2022. aastal üledoosi tõttu surnute toksikoloogilised analüüsid. Nüüdseks on teada, et nitaseenid ja neisse segatav ksülasiin võtsid mullu kaks elu rohkem, kui seni teati.

„Narkootikumide üledoosist tingitud surmajuhtusid oli jaanuari seisuga 79 ja nüüd 82 ehk kolm surmajuhtu lisandus, kuid ka see pole veel jätkuvalt lõplik arv, võib tulla veel täpsustusi,“ ütles tervise arengu instituudi kõneisik Valdo Jahilo.

„Detsembri seisule sarnaselt on kaks juhtu sünteetilise opioidi ja ksülasiiniga,“ lisas ta. Ksülasiin on lihtsalt öeldes hobusetuimasti. See on veterinaarravim, mis lõõgastab hobuste lihaseid ja mõjub neile valuvaigistina, aga inimestele mõeldud narkokokteilis on väga vastik lisand. Uimastikaupmehed lisavad seda kiire poolestusajaga fentanüülidele ja nitaseenidele, et nende toime meenutaks heroiini kauakestvat joovet.

Võikad haavandid

Ksülasiin muudab tarvitaja oimetuks ja kui ta tundide pärast toibub, siis on juba alanud nii opioidi kui ka ksülasiini võõrutusnähud ja tuleb jahtida uut doosi. Ksülasiin pärsib naha hapnikuvarustust ja tekitab võikaid lehkavat mäda eritavaid haavandeid. Haavandid võivad tekkida juba pärast mõnenädalast ksülasiini tarvitamist.

Mitmes USA piirkonnas on nitaseenid, eriti just ksülasiiniga tembitud nitaseenid turu peaaegu täielikult üle võtnud. Põhjus arvatakse olevat selles, et veterinaarravim on uimastitootjatele mugavalt ja odavalt kättesaadav, pealegi pole ksülasiin ebaseaduslik. Jaanuaris ei osanud politsei veel prognoosida, kas nitaseenid võtavad turu üle ka Eestis või võib siin jääda peale aastaid turgu valitsenud fentanüül.

Nitaseenid ja ksülasiin levivad väga kiiresti üle maailma. Jaanuaris teatas Šotimaa uimastiteabega tegelev amet, et üledoosisurmad on sagenenud ja laboriandmed näitavad nitaseenide levikut. Samasuguseid teateid tuleb ka Suurbritanniast, Kanadast ja mujalt.

Tervise arengu instituudi statistika näitab, et kui 2020. aastal suri Eestis üledoosi tõttu 31 ja 2021. aastal 39 inimest, siis 2022. aastal oli surmajuhtumeid toksikoloogiliste analüüside järgi 82.

Praegu teadaolevatest üledoosisurmadest pea 40% on põhjustanud sünteetilised opioidid, täpsemalt nitaseenide rühma ained.