Kohalik meedia nimetas kohtupidamist osariigi sajandi protsessiks. Kümmekond päeva varem oli tulnud välja kolmeosaline dokumentaalsari „Murdaugh Murders: A Southern Scandal“, mis kajastab, kuidas sündmused hargnesid.

Elasid oma reeglite järgi

Klassiühiskond, eriti maapiirkondades, pole USA-s kuhugi kadunud. Murdaugh’d elasid Walterboro väikelinnas, kus neil oli pika ajalooga advokaadibüroo. Pole liialdus öelda, et sealkandis olid nad eliidi sünonüüm. Kui nad käki kokku keerasid, oli neil väga lihtne võimuorganid ümber sõrme keerata.

Sari viib tagasi 2019. aastasse, kui paadiõnnetuses sai surma 19-aastane Mallory Beach. Peale tema olid alusel ta peigmees Anthony ning sõbrad Connor, Morgan, Miley ja Paul. Viimati mainitu mõrvatigi paar aastat hiljem.

Sõbrad meenutavad, et Paul kippus tihtilugu alkoholiga liiale minema, nõnda ka tol korral. Paati tüüris teiste sõnutsi just Paul. Seda tõestasid ka pealtnägijate tunnistused ja turvakaamerate salvestised. Lõpuks põrutas noorsand paadiga vastu silla sammast. Mallory surnukeha leiti veest nädal hiljem.

Hiljem olid uurijad laisad Pauli küsitlema või muud moodi protsessi kiirendama. Pauli isa Alex püüdis aga asja kinni mätsida, muu hulgas pakkus end teiste noorukite advokaadiks.

Mõnikord on päriselu pentsikum ja võikam, kui inimfantaasia suudaks leiutada.

Tundub jahmatav, et 21. sajandil on veel midagi säärast võimalik, ent väikeses kogukonnas on kujunenud kindlad jõujooned. Selgub, et perekonnaga on seotud veel kahe inimese surm: üks noormees jäi 2015. aastal auto alla ja teenijanna Gloria hukkus 2018. aastal. Alex Murdaugh’ versiooni kohaselt kukkus Gloria juhuslikult trepist alla. Uurijaid esiti rahuldas see põhjendus.

Mõnikord on päriselu pentsikum ja võikam, kui inimfantaasia suudaks leiutada. Kõnealuse loo üksikasjad tunduvad nii kummastavad, et panevad korduvalt imestusest kulme tõstma. Kurvaks teeb aga tõsiasi, et tegelikult võinuksid võimuorganid varem sekkuda. Nii mõnigi surm jäänuks olemata.

Pauli kohtutund ei saabunudki

Dokumentaalsari on omamoodi kummardus ka nn väikesele inimesele ehk süütule ohvrile Malloryle. Peale sõprade saavad sõna ka tema vanemad. Ehk annab see neile veidigi hingerahu, et nad said Malloryt hea sõnaga meenutada ja selgitada, mis nende arvates juhtus. Mallory oli kõigest 19-aastane ja kogu tulevik oli tal veel ees.

Võimuorganid võinuksid varem sekkuda. Nii mõnigi surm jäänuks olemata.

Paul on praeguseks surnud, ent teda ju kohtus süüdi ei mõistetud. Protsess küll algas, ent ta lasti kautsjoni eest vabadusse. Seejärel leidis ta oma õnnetu otsa.

Walterboro elanike meenutused annavad edasi ka probleemi juure. Tekkinud oli olukord, kus mõned inimesed on seadusest kõrgemad. Seetõttu tekib muidugi viha võimu kui sellise vastu. Ilmselgelt sai 2020. aasta presidendivalimiste ajal seal ülekaaluka võidu Donald Trump, kes esindab kohalike silmis mässumeelsust „süvariigi“ vastu.

Mõnikord on näiline võim ja edu siiski pealispind. Alex Murdaugh oli ravimisõltlane, kes varastas teiste raha. Viimast aspekti ei osanud kõrvalseisjad kahtlustada, sest juba eos arvati alateadlikult, et tegu on eeskujuliku kodaniku ja musterperepeaga.

Murdaugh’ perekonna pilt. Trepil üksteise kõrval seisavad Buster (vasakult), Paul, Maggie ja Alex. Maggie kaalus paari aasta eest lahutust, kuid abielu sai tunduvalt nukrama lõpu.

Sajandi protsessi kajastamisega tuli takus

Kui midagi ette heita, siis dokumentaalsari tormab veidi kiiresti üle just Maggie ja Pauli mõrvamise üksikasjadest. Kogu mõrvasaagas on palju küsimärke, millele teab vastuseid peamiselt Alex ja veidi ehk ka ta teine poeg Buster. Kohtusaalis raius Alex korduvalt, et on sootuks süütu.

Murdaugh’ klanni liikmed ise dokumentaalsarja tegijatele kommentaare ei jaganud ja vaikivad ilmselt ka edaspidi. Tõsi, rahahädas on alati võimalik avaldada vildakad memuaarid, kus kirjeldatakse end kui ohvreid.

Ehk oleks võinud dokumentaalsarjaga veidi oodata, kuni kohtuotsus on lõplik ja võimalik on toimikutega tutvuda. Neistki saaks lisamaterjali. Teisalt oli tegu niivõrd erakordse juhtumiga, et soov seda varem kajastada oli suur. Juba mullu suvel valmis samadel ainetel üks dokumentaalsari.

Ennustan kohvipaksu pealt, et selleteemalisi kajastusi tuleb veel ja veel. Tea, ilmselt hakatakse millalgi spekuleerima, kes võiks Alex Murdaugh’d filmis kehastada.

„Murdaugh Murders: A Southern Scandal“

Režissöörid: Jenner Furst ja Julia Willoughby Nason

Kolm osa (kokku 2 h 21 min)

2023

Nähtav Netflixis