Armeesse jäetakse ilmselt umbes 300 000 sõdurit, ülejäänud pöörduvad tagasi koju. Pikka aega said nad 120 000–130 000 grivnat kuus (u 3000 eurot – toim), kuid nüüd ei lähe nad mitte väikese palga peale, vaid paljud jäävad lihtsalt töötuks, kaasas posttraumaatiline stressihäire. Ja see võib tähendada väga palju, alustades sellest, et eilsed kangelased võivad täna olla rusikakangelased, tulistada naabreid, lõhata granaate vaidluses parkimiskoha pärast. Inimene, kes oli kaitsja ja lausa pooljumal, muutub sotsiaalselt ohtlikuks olendiks.

Millal see aktuaalseks muutub ehk millal sõda lõpeb?

Juba nädal tagasi oli IMF-i memorandumis esimene teaduslik prognoos, kus on kirjas kaks varianti: sõda lõppeb 2024. aasta veebruaris või enne 2025. aasta keskpaika. Realistlikum tundub esimene variant, sest Venemaa ei pane sõjapingele 2025. aastani vastu.

Kõik oleneb Ukraina vastupealetungi tulemusest.

Kui see on väga edukas – Ukraina väed jõuavad Krimmini, Vene väed saavad lüüa, faktiliselt kogu lõunarinne langeb, on taastatud sõjaeelne olukord, on palju vange ja palju trofeesid –, peaks Venemaal eelduste kohaselt algama sõjaväe moraalne kokkuvarisemine.

Aga võimalik on ka teine stsenaarium.