Salajane kohtumine

See juhtus näiteks Eesti-Läti äriseminaril. Vestlust juhtinud ajakirjanik lendles kauni kergusega teemalt teemale, kuid peamine tähelepanu koondus Eesti-Läti ärisuhete tugevdamisele. Siis käidi välja mõte, et lätlased ja eestlased ei tohiks üksteist vaadata kui konkurenti, vaid pigem peaksime nägema võimalust teha palju efektiivsemat koostööd, sest ainult nii jõuame teistest riikidest ette. Võrreldes esimese päeva formaalsusega iseloomustas mõlemat presidenti seminaril sundimatus.

President Karis väljendas oma lühikeste ja löövate mõtetega eestlaslikku otsekohesust. Väitlusjuhi küsimuse peale, kuidas saame oma riikide väiksust ära kasutada, et maailmas paremini konkureerida, ütles Karis terve seminari meeldejäävaima lause: „Üks riigivisiit pole piisav. Kui me ei suuda konkureerida, siis peame tegema koostööd!“

Päeva keskosa kulges militaarlainel, sest kogu külaskäigu üks tippsündmusi oli Läti Ādaži sõjaväebaasis käimine. Põhimõtteliselt saab sealset sõjaväebaasi võrrelda meie Tapa sõjaväelinnakuga. Peale lätlaste jalutavad seal ringi ka Kanadast, Itaaliast, Taanist, USA-st ja teistest riikidest pärit sõdurid. Enamikul neist ilutses õla peal NATO embleem.

Liitlased on idatiival kohal ja seda näeb ka tavainimene. Ehkki kui faktiliselt korrektne olla, siis tavakodanikke Ādažisse ei lasta. Suur osa delegatsioonist jäi kõrvale ka meie presidendi auks korraldatud ülisalajastest kohtumisest.

Pole tavalised naabrid

Läti ei jätnud kasutamata võimalust tõendada enda arengut 5G militaartehnoloogias, kus suur rõhk on virtuaalreaalsusel ja droonidel. Ainuüksi Ukraina sõja näitel oleme olnud korduvalt tunnistajaks, et need on 21. sajandi sõjapidamist tundmatuseni muutnud.

Eesti-Läti militaarkoostöö valguses oli presidendi visiidil kaasas ka Eesti kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem, kes hiljuti kommenteeris NATO laienemist sõnadega: „Nii nagu meil on Lätiga koostöö – kui me räägime riikide kaitsmise seisukohalt –, siis see kõik on NATO plaanide sees, nii tuleb see ka Soomega. See juba käib. Sellele lisaks on riikidevahelised kahepoolsed suhted ja üksteise toetamine teadmiste või millega tahes.“

Sõjaväebaasi tutvustusel oli näha, et koostöö tõepoolest juba toimib ning ühise õnnetu ajaloo tõttu mõistavad Eesti ja Läti üksteist paremini kui kunagi varem. Sedasama kordas president Alar Karis esmaspäeva õhtul toimunud pidulikul õhtusöögil Läti presidendilossis. „Läti ja Eesti pole tavalised naabrid. Meie ajaloos on palju sarnasust ja meie suhetes rohkesti läbipõimitust. Füüsiline ja vaimne lähedus on meid sajandite jooksul tugevasti kokku köitnud,“ sõnas Karis.