Jazzkaare produtsent Eva Saar rõõmustab: „Oleme õnnelikud, et Jazzkaare üks pikaajalisi unistusi on täitumas – laste džässifestivali abil saame lapsi ja noori tuua muusikale lähemale.“ Festivali sisu on kokku pandud laste huvidest lähtuvalt: „Põhiprogrammi luues võtsime arvesse noorte enda muusikalisi eelistusi. Nii on kahepäevase džässipeo peaesinejateks Eurovisioonil Eestit esindav lauljatar Alika, vokaalvõlur ja muusik Kadri Voorand koos löökpillimängija Silver Sepaga, laulu ja tantsuga särtsakaid elamusi loov Tanja Mihhailova & Band, Eesti räpitaeva staar villemdrillem koos Eesti Laulult tuntud popmuusiku Karl Killinguga ja pere kõige pisematele mõeldud lustakas Lolala kontsert-etendus,“ lisab Eva Saar.

Alika Milova

Festivali üks peaesinejatest Alika Milova jagab elevust: „Mäletan eredalt, kuidas ise muusika juurde jõudsin ning kui oluline on avastada muusikapisik enda seest juba noores eas. Laste džässifestival Kräsh on suurepärane viis toomaks lapsed juba madalast east muusika juurde ning anda neile võimalus oma annete avastamiseks ja arendamiseks. Seetõttu rõõmustan väga, et saan festivalil nii heade muusikutega koos üles astuda ning seeläbi loodetavasti ka inspireerida noori sukelduma rütmimuusika ägedasse maailma. Kutsun kõiki noori ja peresid meiega koos juunikuus kräshima!“

Festivali kõige erilisemaks kohaks on noortelt noortele lava Noorsooteatri black boxis, kus astub üles 11 lastest ja noortest koosnevat koosseisu. Nii rõõmustavad kuulajaid Siim Aimla ja Hanna-Liina Võsa juhendamisel MUBA bigband & solistid; noorte seas populaarse Drive It Up kitarrikooli ansambel Crash; meeldejääva käekirjaga noorte folkansambel Uurikad, Meero Muusiku vokaalansambel Indigo, mida juhendab Estonian Voices'ist tuntud Maria Väli; Gustav Adolfi gümnaasiumi muusikakooli andekad rütmimuusika ansamblid; kaunist heliruumi loov Arsise kellade kooli noorteansambel. Lisaks tuuakse kuulajateni elamusi Saue muusikakooli ansambli; Laulustuudio Laulumarjad laululindude; ning andekate Muusikalikooli noorte lauljate poolt. Tõelise maiuspalana saab kuulda Kräshi muusikalaagrites loodud ansambleid, mida juhendavad rahvusvahelise kogemusega laulja, helilooja ja saksofonist Pille Rite Rei ning pop- ning džässbändidest tuntud trummar Ahto Abner.

#NOORJAZZ (Eesti-Taani-Portugal)

Lisaks on programmis põnevad töötoad ning kohtuda saab muusikutega. „Kohtumine muusikuga“ on vestlusformaat, kus lapsed ja noored saavad kuulda artisti muusikuks olemise rõõmudest ja muredest, inspiratsioonist, tööfilosoofiast jpm. Mõtteid saab vahetada nii Ingeri kui ka Nukuteatri näitlejatega. Avatud töötoad kombivad loovmõtlemise piire ning aitavad oskusi edasi arendada. Nii saab võtta osa Aafrika trummide või Fred Rõigase beatboxi töötoast; meisterdada Noorsooteatri Nukuteatrimuuseumis teatrilava makette; osaleda Vivita loomeinkubaatori interaktiivse projektsiooni installatsioonis, mille sees olles saavad lapsed end liigutades ise heli tekitada ning joonistada oma muusikapala.

Esimene Tallinna laste džässifestival Kräsh toimub 10.-11. juunini Eesti Noorsooteatris. Hoia Kräshi tegemistel silma peal kodulehel, Facebookis ja Instagramis.

Kräsh on osa UNESCO muusikalinna Tallinna programmist.